Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedeërs uit deze buurten kampen met extreme wateroverlast

638422
Beeld: Frans Nikkels

Tientallen Enschedeërs hebben de afgelopen jaren onafgebroken last van grondwater gehad. Dat blijkt uit een enquête onder dezelfde groep inwoners die drie jaar geleden ook een vragenlijst invulde.

In 2016 deden 900 Enschedeërs mee aan de vragenlijst van De Twentsche Courant Tubantia en 1Twente. Zij hadden in meer of mindere mate last van hoog grondwater. Vorige maand vulden bijna 400 van hen de lijst weer in. Twee derde van hen ervaart op dit moment ook overlast, variërend van water in de kelder of kruipruimte (229) tot schimmel- of vochtplekken (69) en water in de schuur of in de tuin (44).

Buurten met de meeste meldingen zijn Walhof-Roessingh (54), Glanerbrug-Zuid (27), Lonneker (16), Hogeland/Getfert (16), Lasonder-Zeggelt (15) en Stadsveld (14). De meeste deelnemers aan de enquête hebben sinds 2016 wel droge perioden gehad in hun kelder.

Echter geven 60 Enschedeërs aan dat zij onafgebroken overlast hebben gehad. Ze wonen vooral in Walhof-Roessingh, Glanerbrug-Zuid (omgeving Tolstraat en Eilermarke) en Lonneker. Van de 130 deelnemers die op dit moment geen overlast meer hebben wonen er relatief veel in Hogeland-Zuid, Varvik-Diekman, Walhof-Roessingh en Roombeek.

Eigenaren van droge kelders denken dat de droogte van afgelopen zomer de oorzaak is van het verdwijnen van hun probleem. In Enschede-Noord wordt het in werking stellen van de grondwaterpompen ook genoemd, maar deze zijn vorig jaar mei door de gemeente uitgezet.

Maatregelen, van de aanschaf van een waterpomp tot het impregneren van de kelder, zijn door 63 procent van de deelnemers aan de enquête genomen. Deze 236 huishoudens hebben minstens 207.000 euro uitgegeven aan deze maatregelen. 50 van hen geven aan dat de grondwateroverlast voorbij is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.