Historische stadswandeling door oorlogsverleden Enschede: Doe mee!
Enschede aan Zee

Zoveel water is nodig voor jouw Grolsch-biertje

Grolsch heeft de ambitie het waterverbruik in 2020 te reduceren naar 3,05 hectoliter water per hectoliter bier. 1Twente zocht uit hoe de brouwerij in Enschede water gebruikt.

Grolsch heeft het waterverbruik in de periode van 2005 tot 2017 met drieëndertig procent gereduceerd. In 2005 verbruikte Grolsch 4,76 hectoliter water per hectoliter bier, in 2017 nam het verbruik af naar 3,21 hl/hl. Voor 2020 heeft de brouwerij het nieuwe doel van 3,05 hl/hl gesteld.

,,Ons waterbeleid richt zich niet alleen op reductie van het waterverbruik, we steken uiteraard ook veel tijd en energie in het borgen van de kwaliteit van ons water”, zegt Koert van ‘t Hof, Corporate Affairs Director bij Grolsch.

Tweeledig

Grolsch gebruikt water tweeledig. De brouwerij heeft eigen bronnen in Enschede en Hengelo. De bronnen in Hengelo leveren proceswater. Het water uit Enschede wordt gebruikt voor het product. ,,Omdat we dit water gebruiken voor ons bier mag dit geen geur, kleur of smaak hebben. Het water moet zo neutraal mogelijk zijn. Wij zuiveren het water zelf. Zo halen we het ijzer eruit’', vertelt Martin Bosscher, Brewing Utility Engineer.

IMG 20190319 WA0003
Arjan (cameraman) en Aileen (watergraaf) in de brouwerij van Grolsch © Arjan Kremer