Verkeer
Stuur appje
Zoek
Roeieeeen
1Twente Nieuws

Waterfietsdag in Enschede: slotakkoord langs het water

Afgelopen donderdag sloten we het project Enschede Aan Zee af met een waterfietstocht door Enschede. In 25 kilometer werden deelnemers langs 26 aan water gerelateerde punten gevoerd.

Water houdt de gemoederen in Enschede flink bezig. Het veroorzaakt veel overlast, maar inspireert ook tot creatieve ideeën om de hinder beheersbaar te maken. Dat was de gedachte achter een 25 kilometer lange fietstocht langs 26 watergerelateerde locaties zoals de rioolzuivering, de watertoren Hoog en Droog en roeivereniging Thyro bij het Twentekanaal.

Met deze fietstocht werd donderdag het project Enschede aan Zee van streekomroep 1Twente en De Twentsche Courant Tubantia afgesloten: een half jaar aandacht voor water in Enschede, variërend van groene daken tot grachten in de stad. De tocht ging uiteraard ook langs de redacties van omroep en krant: het Balengebouw in Roombeek.

Bezoekers van het Balengebouw druppelen binnen om naar foto’s en filmpjes over het project te bekijken. Jeroen Bramer en zijn twee zonen lopen de studio van 1Twente binnen. Terwijl zijn zonen naar een filmpje over waterberging kijken, krijgt Bramer uitleg over de slimme wateropvangtank, die door de Universiteit Twente werd ontwikkeld. Bramer is zich bewust van de waterproblematiek van de stad en zijn woonwijk.

„In Roombeek, waar we wonen, is water opvangen wat lastiger, omdat je met een kleileemlaag zit. Eén keer heeft een pomp acht uur lang water uit de kelder gepompt, 6000 liter in totaal”, vertelt hij. „Ik heb al wel aan groene daken gedacht, maar dan moet ons dak worden aangepast. Misschien iets voor de toekomst.” Bramer merkt de gevolgen van waterproblemen ook in zijn tuin. „Ons gras bijvoorbeeld. Het is altijd extreem droog, of extreem lang. Ik ken mensen met kunstgras, dat staat blank bij hevige regenval.”

Bezoekers lijken goed voorbereid en hebben interesse in het onderwerp water. De meesten zijn nieuwsgierig naar de huidige projecten en initiatieven in de stad en bespreken met elkaar hoe zij van hun eigen wateroverlast af kunnen komen.

Het feit dat de stad praktisch op gedempte grachten is gebouwd, wekt verbazing. Van het belang om bezig te zijn met wateroverlast en tekorten, zoals seizoensdroogte, zijn de bezoekers wel overtuigd. De oplossing? Een van hen vat het bondig samen: Enschede moet weer open, het water moet naar boven komen en de ruimte krijgen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.