Enschede aan Zee

Het Bijvank in Enschede: klaar voor de toekomst

Gebouwd in de jaren 60 van de vorige eeuw, op de rol voor ingrijpende herstructurering in het eerste decennium van dit millennium, nu bijna klaar. Het Bijvank heeft een mega-metamorfose ondergaan en is daarmee de meest waterbestendige wijk van Enschede geworden. Dat ging niet zonder slag of stoot, maar de bewoners die bijna tien jaar geleden met spandoeken 'Slopen is bezopen' protesteerden, zijn inmiddels helemaal om.

In die herinrichting van het Bijvank vind je het waterverhaal van Enschede in een notendop. Een oude wijk, gebouwd voor luchtmachtpersoneel en middenstanders, die langzaamaan achteruit ging. Woningen die hoognodig op de schop moesten. Bewoners die niet wilden wijken en de straat op gingen. Een woningcorporatie die met hen in gesprek ging, wensen inventariseerde en verwezenlijkte en en passant, samen met de gemeente, een compleet nieuwe wijk neerzette. Met de brinkenstructuur zoals die ooit door architecten was bedacht, maar om economische redenen niet werd uitgevoerd, en zo ingericht dat de wijk massa’s water aan kan. Vijf keer meer dan andere wijken.

Aanvankelijk was er een weg gepland. Nu loopt er een brede strook met vijf geschakelde wadi’s als een groene as door de wijk. Het hemelwater van de brinken eromheen loopt via putten en door de goten in de straten naar die groenstrook, waar het infiltreert in de bodem en - als er teveel is - geleidelijk via de wadi’s wordt afgevoerd naar omliggende vijvers en ander oppervlaktewater.

Bij de graafwerkzaamheden voor de laatste wadi - nu in aanleg - stuitte de machinist op een stapel zwerfkeien, daar achtergelaten door de laatste gletsjer uit de ijstijd. Net als het keileem, dat Enschede haar bijzondere geografie en de status van waterstad gaf.

Bijvanck
Gerben de Jong, secretaris van de bewonerscommissie en bewoner van het eerste uur, Dirk Roskam, projectleider van woningbouwvereniging Domijn, en Hendrik Jan Teekens, waterontwerper van de gemeente Enschede, leiden ons rond. © Ernst Bergboer

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.