Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede kiest een nieuwe stadsdichter: wie van de drie gaat het worden?

Bram Geerlings Ernst Bergboer
Bram Geerlings is een van de drie genomineerden bij de Enschedese stadsdichtersverkiezing
Beeld: Ernst Bergboer

Enschede kiest een nieuwe stadsdichter. Op zondag 29 januari treden drie aspirant-stadspoëten aan in de theaterzaal van Concordia. Eén van hen zal afzwaaiend stadsdichter Dick Schlüter opvolgen.

De Enschedese stadsdichter wordt gekozen door een vakjury. Uit elf inzendingen zijn drie genomineerden gekozen. Bij die inzendingen gaat het alleen om de gedichten zelf. Bij de stadsdichtersverkiezing wordt ook gelet op voordracht en presentatie. De drie genomineerden zijn Bram Geerlings, Arthur Adam ten Cate en Rineke Kuipers.

Onderkoeld Twents

Geerlings is al jaren een van de die-dichters (dichters in Enschede) en draagt met de regelmaat van de klok bij diverse gelegenheden werk voor. In een heel eigen stijl: onderkoeld, verhalend, met een feilloos gevoel voor understatement, op-en-top Twents.

Singer-songwriter

Ook voor Ten Cate is het podium een meer dan vertrouwde plek. Hij is singer-songwriter en schrijft een tikje melancholische, veelal engelstalige nummers. In 2006 bracht hij zijn eerste EP uit. Daarna volgend onder meer vier albums en hij was jarenlang het boegbeeld van het Twentse Songwritersgilde.

Juffrouw Flierefluiter

Kuiper is wellicht de wat minder bekende van het drietal, maar ook zij staat al jaren regelmatig op de planken. Als verhalenverstelster Juffrouw Flierefluiter. Drie jaar geleden won zij de schrijfwedstrijd in de Enschedese Week van de Amateurkunst (WAK) met een gedicht dat a-là wijlen Wilmink de rijm en het ritme van een liedje heeft.

Gratis toegang

De stadsdichtersverkiezing begint om 15 uur. Elke dichter draagt twee gedichten voor: één stadsgedicht en een vrij werk, met de restrictie dat die niet eerder zijn gepubliceerd. Presentatie is in handen van Magda Nij Bijvank, Maarten de Groot verzorgt de muziek. Organisatie is in handen van de Stichting Literaire Manifestaties Enschede (SLME).

icon_main_info_white_glyph

Stadsdichter Enschede

De Enschedese stadsdichter wordt gekozen door een vakjury. Hij of zij wordt benoemd voor een periode van twee jaar en levert door het jaar heen een bijdrage aan diverse culturele en maatschappelijke evenementen. Dagblad TC Tubantia plaatst elke maand een gedicht van de hand van de stadsdichter.

Enschede heeft sinds 2007 een stadsdichter; Geerlings, Ten Cate of Kuiper wordt de tiende. Sinds 2009 heeft de stad ook een Junior-Stadsdichter. De verkiezing voor de nieuwe junior-stadsdichter vindt plaats op woensdag 1 februari om 15 uur, eveneens in Concordia.

Toegang is gratis, opgave is wel nodig. Kaarten zijn online of telefonisch verkrijgbaar bij Concordia.

Stadsdichtersverkiezing Enschede

zondag 29 januari, 15 uur

theaterzaal Concordia

kaarten online en telefonisch verkrijgbaar
toegang gratis

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.