Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twentse brandweer moest vaker in actie komen door extreem weer

Brandweer handcrew 2
Door de droogte waren er veel buitenbranden. Het specialistische natuurbrandenteam Handcrew Overijssel (foto) moest zeven keer uitrukken.
Beeld: Brandweer Twente

Brandweer Twente moest dit jaar vaker in actie komen dan een jaar geleden en dat had vooral te maken met extreme weersomstandigheden. Ze waren druk met buitenbranden, wateroverlast en het opruimen van omgevallen bomen. Ook waren er meer branden dan in 2021. Dat blijkt uit de jaarcijfers die de hulpdienst woensdag heeft bekendgemaakt. In 2022 moest de brandweer 4504 keer in actie komen. In 2021 was dat 3922 keer.

'Druk jaar'

Brandweercommandant Stephan Wevers spreekt van een ‘druk jaar’ en noemt het een flinke stijging in het aantal incidenten. Het aantal branden steeg van ruim dertienhonderd in 2021 naar ruim zestienhonderd in 2022. Ook zorgde het extreme weer voor meer meldingen. In februari kreeg Twente te maken met meerdere stormen en in de zomer zorgde de droogte voor problemen: “Vooral de maanden juli, augustus en september waren intensief. Veel buitenbranden als gevolg van de droge zomer”, aldus Wevers.

“Tijdens dit soort piekmomenten wordt er veel van de brandweermensen, beroeps en vrijwilligers, verwacht en gevraagd.”

Extreem weer

“Al met al kunnen we concluderen dat extreme weersomstandigheden veel invloed hebben op ons werk, dat zien we terug in onze cijfers. Tijdens dit soort piekmomenten wordt er veel van de brandweermensen, beroeps en vrijwilligers, verwacht en gevraagd. Op deze inzet kan ik alleen maar trots op- en dankbaar voor zijn.” Het gespecialiseerde natuurbrandenteam Handcrew Overijssel van de brandweer moest zeven keer in actie komen.

IMG 0334
Lees ook
Brandweer steeds beter voorbereid op natuurbranden

Woningbrand

Het aantal woningbranden steeg licht ten opzichte van het voorgaande jaar, namelijk van 444 naar 451. Ondanks dat het om slechts een lichte stijging is, ziet Wevers het liefst anders. Een woningbrand heeft een grote impact: “We moeten ons dus onverminderd blijven inzetten om het aantal branden omlaag te krijgen.” Sinds afgelopen zomer zijn particulieren verplicht om rookmelders te plaatsen. Gemeentes kunnen boetes geven als huiseigenaren geen rookmelder plaatsen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.