Verkeer
Stuur appje
Zoek

Genadeklap door hoge energiekosten: Hengelose snackbar sluit na vijftig jaar

De energiecrisis raakt ook ondernemers flink in de portemonnee. Voor Snelbuffet Bos aan de Oude Bornseweg in Hengelo zijn de gevolgen groot. Eigenaar Peho Chiu heeft op 1 december de deuren noodgedwongen moeten sluiten. De zaak was vijftig jaar gevestigd in de Hengelose Es.

Energiekosten

De ondernemer nam de zaak ruim zes jaar geleden over. Die draaide goed, totdat de energiecrisis uitbrak. De maandelijkse energiekosten stegen van 1.500 euro naar 3.500 euro per maand. Meer dan een verdubbeling. "Om alleen al dat bedrag terug te verdienen, moet je flink wat omzetten."

“Je moet wel wat omzetten om de gestegen energiekosten te kunnen betalen.”

Steunmaatregelen

Voor ondernemers zijn er inmiddels de nodige steunmaatregelen, zoals het energieplafond in 2023 en de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK). Lange tijd was er onzekerheid hoe dit steunpakket eruit zou zien en ook onder welke voorwaarden ondernemers hier aanspraak op konden maken. Pas dit najaar werd dat duidelijk. Voor de Hengelose snackbarhouder was dat te laat.

"Eén van de aanvankelijke voorwaarden was dat je energiekosten 12,5 procent van je omzet moesten zijn. Een paar weken geleden is dat verlaagd naar 7 procent." Chiu had toen al besloten om de deuren van zijn zaak te sluiten. Een besluit dat in principe onomkeerbaar is.

De Hengelose ondernemer heeft nog een vestiging aan de Boekeloseweg, Cafetaria Peho. Die zaak blijft wel open. Chiu is zelf weer in loondienst gaan werken om het hoofd boven water te houden. Zijn vrouw houdt de andere cafetaria draaiende.

Snelbuffet bos peho chiu screenshot3
Eigenaar Peho Chiu heeft op 1 december de deuren noodgedwongen moeten sluiten van zijn zaak in de Hengelose Es.
Beeld: 1Twente

Begrip

Snelbuffet Bos was al jarenlang een begrip. De zaak stond bekend om de zelfgemaakte producten, zoals verse tomatensaus, die erg populair was in de wijk en ver daarbuiten. "Er kwamen zelfs mensen uit Borne of van de andere kant van de stad."

De zaak aan de Oude Bornseweg biedt nu een troosteloze aanblik. Het pand is leeggehaald, voorraden zijn overgebracht naar de andere cafetaria. Bewoners in de wijk zijn bedroefd en vinden het heel erg dat de zaak is gesloten. Op de toonbank staan meerdere bosjes bloemen die trouwe klanten hebben gebracht als dank en als steun.

De ondernemer is er zichtbaar door geraakt: "Ja, het voelt rot. Je begint geen cafetaria om een paar jaar later weer te moeten stoppen, maar helaas kan het niet anders. Het is echt kiezen geweest: of met twee zaken doorgaan met het risico om met allebei kopje onder te gaan of er eentje opgeven en proberen het met de ander wel te redden."

“Ja, het is heel erg spijtig dat we nu moeten sluiten. Het liefst gooi ik 'm morgen weer open.”

Betere locatie

De andere snackbar zit volgens Chiu op een betere locatie, aan een doorgaande weg met veel bedrijven in de omgeving met veel meer aanloop. De zaak aan de Oude Bornseweg die nu is gesloten, zit diep verstopt in een woonwijk en moet het alleen hebben van de inwoners. Maar door de energiecrisis houden die logischerwijs ook de hand op de knip. Mensen die in het begin vrijwel wekelijks patat en snacks buiten de deur haalden, doen dat door de crisis een stuk minder vaak.

Boom
Lees ook
Word jij getroffen door peperdure warmte? 1Twente onderzoekt gevolgen van stijgende kosten

Deur op een kier

Hoewel de Hengelose ondernemer zijn zaak in de Hengelose Es heeft gesloten, houdt hij nog wel de optie open om later door te starten in het geval de inflatie volgend jaar omlaag gaat, de energieprijzen dalen en alles weer teruggaat naar het normale.

"Ik vind het wel belangrijk voor de wijk. De cafetaria heeft ook een bepaalde buurtfunctie waar mensen komen voor een babbeltje. Mensen moeten soms hun ei kwijt. Ja, het is heel erg spijtig dat we nu moeten sluiten. Het liefst gooi ik 'm morgen weer open."

icon_main_info_white_glyph

Hoe zit het met jou?

Word jij getroffen door de peperdure warmte? Of valt het nog wel mee?

1Twente zoekt de komende maanden naar verhalen van Enschedeërs en Hengeloërs, om in kaart te krijgen wie er wel en niet wordt geraakt door stijging van (energie)kosten en hoe met de situatie wordt omgegaan.

Laat ook van je horen, via 1twente.nl/vragenlijst. Dat kan volledig anoniem. Invullen duurt ongeveer twee minuten. Dank je wel!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.