Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twentse steden zijn niet allemaal even aardig voor LHBTI+-ers

Zijn de Twentse steden vriendelijk genoeg voor homo's, lesbiennes, transgenders, kortom LHBTI+-ers? De Hengelose raadsleden Abby Gomez (GroenLinks) en Nicolien Boekhoudt (PvdA) vinden dat het in elk geval in Hengelo beter kan en hebben daarom een motie ingediend voor het instellen van een speciale raadswerkgroep. Wij vroegen aan de bestuursleden van COC Twente Twente-Achterhoek Freerk Jager en Daphne Waanders hoe zij vinden dat het in Hengelo gaat. En hoe zit het met Almelo en Enschede?

Regenboogzebrapad

"Het is maar net hoe je het bekijkt", aldus voorzitter Freerk Jager. "Alles is relatief als het over dit onderwerp gaat en het is maar net wie je vraagt." Jager benadrukt dat er door het COC goed wordt samengewerkt met de meeste Twentse gemeenten, maar dat de verschillen groot zijn. Zo zijn Hengelo en Enschede zogeheten 'Regenbooggemeentes', maar Almelo niet.

Jager: "Almelo vindt zichzelf als stad veilig genoeg voor LHBTI'ers en dan verwijzen naar het feit dat Almelo al vijf jaar een regenboogzebrapad heeft..." Regenbooggemeentes hebben recht op 20.000 euro rijkssubsidie, mits je er als gemeente zelf eenzelfde bedrag bij legt. Dat Almelo die stap nog altijd niet gezet heeft, bevreemdt de twee bestuursleden. Waanders: "Ongeveer 10 procent van alle mensen behoort tot de minderheid waar het COC zich voor inzet. Het is een minderheid, maar allerminst een klein groepje."

“Iedereen mag van mij vinden wat ie wil, maar je hoeft je er niet naar te gedragen. Daar ligt de grens.”

Transgender

De Almelose Daphne Waanders, algemeen bestuurslid van COC Twente Twente-Achterhoek, is transgender: ze heeft zich altijd vrouw gevoeld, maar zat jarenlang opgesloten in een mannenlichaam. Nu ze over straat kan als vrouw gaat dat regelmatig gepaard met nare opmerkingen en afkeurende blikken: "Iedereen mag van mij vinden wat ie wil, maar je hoeft je er niet naar te gedragen. Daar ligt de grens."

De gemeente Almelo zou zich daar veel duidelijker over uit mogen spreken, vindt Waanders: "Almelo zegt in feite: 'Als wij het probleem niet zien, dan is het er niet'. En ook: 'We hijsen een keer per jaar de regenboogvlag en we hebben al een regenboogzebrapad bij het station, dus we doen al genoeg'. Maar ik maak nog vrijwel dagelijks mee dat er onbegrip is bij mensen over hoe ik er uitzie. Dan kan Almelo dus nog veel meer doen."

Homospreekkoren

Waarom zou je als gemeente vooroplopen wat dit onderwerp betreft? Freerk Jager weet het wel: "Omdat er nog veel te verbeteren valt. Ook in Hengelo en Enschede. Denk aan de homospreekkoren in de voetbalstadions. Het gebeurt ook bij FC Twente, maar de Enschedese sportwethouder Niels van den Berg weigert het af te keuren. Dat je als gemeente je handtekening zet onder een regenboogstembusakkoord is één ding, je moet er ook naar handelen. Dat gebeurt nog te weinig."

Mensen die op de homospreekkoren reageren met 'ze bedoelen het niet verkeerd' zijn bij Jager aan het verkeerde adres: "Stel je zit als jonge homo in de kast, maar hebt ook een jaarkaart van FC Twente. Dan bedenk je je wel twee keer voor je uit die kast komt."

Gratis paspoort

In Enschede heeft PvdA-raadslid Marijn Ouwehand ervoor gepleit dat de gemeente de kosten van een nieuw paspoort voor haar rekening moet nemen als iemand van geslacht wil veranderen. Dit nadat de gemeente Nijmegen aangaf dit vanaf komend jaar te gaan doen. Jager: "In Enschede bleek er nog weinig draagvlak voor in de raad..."

Volgende week komt Ouwehand met een motie op dit vlak. Voor Ouwehand is het vooral het gebaar dat telt, vertelde hij eerder bij 1Twente: “Je geeft er een signaal mee af: de nieuwe identiteit wordt geaccepteerd door de gemeente."

Marijn Ouwehand Ernst Bergboer
Lees ook
Geslachtsverandering in je paspoort? ‘Laat Enschede de kosten dragen’

Actievoeren

De Hengelose raadswerkgroep Inclusie en Diversiteit komt er. De motie haalde het met negentien stemmen voor en dertien stemmen tegen. De werkgroep houdt zich overigens niet alleen bezig met LHBTI'ers: elke minderheid in de samenleving komt aan bod. Dus ook gehandicapten en mensen met een kleurtje.

Wat Daphne Waanders betreft mag er in Almelo ook wel iets gebeuren om ervoor te zorgen dat de rechten van LHBTI+-ers beter gewaarborgd worden: "Ik zoek altijd de verbinding, maar soms is het nodig om actie te voeren. Zodat mensen, ook in Almelo, zien dat we allemaal gewoon mensen zijn."

20111109 raad hengelo FRANKLIN
Lees ook
Hengelose raad verdeeld over nut werkgroep Inclusie en Diversiteit: 'Er is helemaal geen onderzoeksvraag!'
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.