Verkeer
Stuur appje
Zoek

Stanislaus Brewskovitsch doet ‘helemaal niets’ met het WK

Stanislaus WK 1 1 Twente
De Enschedese brouwer en bierpub Stanislaus Brewskovitch boycot het Wk voetbal in Qatar
Beeld: 1Twente

Brewpup Stanislaus Brewskovitch, gevestigd in de oude Menistenkapel in de Enschedese Stadsgravenstraat, doet ‘niets’ met het WK voetbal. ‘Weten jullie dat’, schrijven de eigenaren en uitbaters op social media.

‘“Ze” zeggen weleens dat je werk, sport en religie niet met elkaar moeten vermengen. Doen we nu toch.’, staat te lezen in berichtgeving op Facebook en LinkedIn. Want ‘een WK in Qatar staat voor alles waar wij niet voor staan’.

Eerste in Enschede

Nederland loopt niet voorop in het actief boycotten van het Wereldkampioenschap voetbal in het totalitair geregeerde Qatar dat aanstaande maandag begint voor Oranje. Stanislaus is, voor zover ons bekend, de eerste kroeg in Enschede die zich openlijk uitspreekt over de misstanden in het land en bij de organisatie en bouw van stadions en andere faciliteiten om dat grootse sportevenement te kunnen faciliteren. Buurman Duitsland is wat dat betreft een stuk fanatieker.

Oranjekoorts Ernst Bergboer
Lees ook
Opmerkelijk: Duitse WK-boycot, maar in Nederland is het (bijna) stil

Omstreden WK

Het WK voetbal in Qatar is omstreden. De oliestaat - gelegen op een uitstekende puist in de Perzische golf, aan de oostzijde van Saudi Arabië - wordt geregeerd door een emir (koning) met absolute macht. Zo absoluut en repressief (en pro-Iran) dat vijf andere Arabische landen in 2017 alle diplomatieke banden met het emeritaat verbraken.

Mensenrechtenschendingen

Dat de FIFA uitgerekend daar het WK voetbal organiseerde, in de winter, was opmerkelijk. De kritiek over die keuze zwol aan nadat misstanden bij de bouw van stadions en voorzieningen aan het licht kwamen.

“Een WK in Qatar staat voor alles waar wij niet voor staan”

Gisteren nog kwam The Guardian met cijfers: volgens die Britse krant zouden daarbij minstens 6.500 doden zijn gevallen, het gevolg van belabberde werkomstandigheden. Arbeiders zouden als slaven zijn ingezet om de boel op tijd klaar te krijgen.

Tal van nationale en internationale kranten meldden twee dagen geleden dat negen spelers van Ecuador zouden zijn omgekocht om de openingswedstrijd - tegen gastland Qatar - te verliezen.

‘De hand van God’

Bij Stanislaus geen WK voetbal, dus. Met pijn in het hart, zo blijkt uit het bericht. Daarin wordt gerefereerd aan tal van iconische momenten uit vorige WK’s. ‘Maar als voetballiefhebber zullen velen van ons thuis toch wel kijken. Met een dubbel gevoel’, sluit de Enschede bierbrouwer-annex-kroeg af.

De gehele tekst van het bericht is hieronder te lezen.

icon_main_info_white_glyph

verklaring Stanislaus Brewskovitch

𝐃𝐄 𝐀𝐅𝐆𝐄𝐋𝐎𝐏𝐄𝐍 𝐏𝐄𝐑𝐈𝐎𝐃𝐄 𝐊𝐑𝐄𝐆𝐄𝐍 𝐖𝐄 𝐁𝐄𝐒𝐓 𝐖𝐀𝐓 𝐕𝐑𝐀𝐆𝐄𝐍 𝐎𝐕𝐄𝐑 𝐖𝐀𝐓 𝐖𝐈𝐉 𝐈𝐍 𝐎𝐍𝐙𝐄 𝐁𝐑𝐄𝐖𝐏𝐔𝐁 𝐌𝐄𝐓 𝐇𝐄𝐓 𝐖𝐊 𝐃𝐎𝐄𝐍. 𝐇𝐄𝐓 𝐀𝐍𝐓𝐖𝐎𝐎𝐑𝐃 𝐈𝐒 𝐒𝐈𝐌𝐏𝐄𝐋: 𝐍𝐈𝐄𝐓𝐒.

Ondanks dat velen van ons echte voetballiefhebbers zijn. Vaak opgegroeid met de romantiek en retoriek die horen bij een groot sportevenement als het wereldkampioenschap voetbal.

De schrijver van deze tekst heeft ‘mooie’ WK-herinneringen… Aan ’74 geen actieve herinneringen. Het eerste moment is de bal op de paal van Rob Rensenbrink in de finale van ’78. Daarna Het gelukzalige sambavoetbal van Brazilië in ’82 in Spanje dat op straat werd nagespeeld. Het onwaarschijnlijke verhaal van de Italiaan Paolo Rossi op hetzelfde toernooi. ‘De hand van God’ in Mexico ’86. Het Nederlands debacle in 1990. De sinistere halve finale op hetzelfde toernooi tussen Italië en Argentinië in het Napels van Maradona. De ‘baby celebration’ van Bebeto die Nederland tegen Brazilië de finaleplek koste in de VS in ‘94. De geniale goal van Dennis Bergkamp met legendarisch commentaar tegen Argentinië in Marseille in ‘98. De schandelijke ‘battle of Nuremberg’ tussen Nederland en Portugal in 2006 in Duitsland met de meeste kaarten ooit tijdens een WK-wedstrijd. Arjen Robben vs Iker Casillas in de finale van 2010 in Zuid-Afrika. ‘Onze’ derde verloren finale. De Braziliaanse vernedering door de Duitsers in de halve finale in het eigen Maracanã in 2014. Het rare toernooi in 2018 in Rusland. We kunnen nog wel even doorgaan…

Hopelijk hebben jullie genoten van een aantal van de momenten. Maar een WK in Qatar staat voor alles waar wij niet voor staan. Hier wat achtergrondinformatie: https://lnkd.in/eX2hDb2X.

‘Ze’ zeggen wel eens dat je werk, sport en religie niet met elkaar moet vermengen. Doen we nu toch. Wij doen niets met het WK in onze brewpub, weten jullie dat. Maar als voetballiefhebber zullen velen van ons thuis toch wel kijken. Met een dubbel gevoel.

Qatar 2022. #NotMyWorldCup

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.