Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Delden

Dirk Haan van museumboerderij De Wendezoele uit Delden: 'Stem en help ons aan 10.000 euro!'

Wie het boerenleven tussen pak 'm beet 1900 en 1960 wil ontdekken, is bij Museumboerderij de Wendezoele op de juiste plek. Op een steenworp afstand van Kasteel Twickel in Delden zie je hoe het leven van de boeren er destijds uitzag. De museumboerderij draait volledig op vrijwilligers. Die vrijwilligers zijn nu in de race voor de landelijke Erfgoedvrijwilligersprijs. "Het is prachtig om genomineerd te zijn", aldus Dirk Haan. Hij was te gast bij 1Twente Vandaag.

Museumboerderij Wendezoele

Wie een kijkje komt nemen op de museumboerderij loopt binnen in hoe het boerenleven er een eeuw geleden uitzag. Het is dan ook niet een doorsnee museum: je mag dingen aanraken en het is de bedoeling dat je actief meedoet. "Je zit met je vingers in de aarde te wroeten, je mag een boontje poten in het voorjaar", vertelt Dirk Haan enthousiast. Al meer dan vijfentwintig jaar betrekken ze er jong en oud bij het boerenleven van vroeger.

20221103 wendezoele delden FOTO PR
Lees ook
Museumboerderij Wendezoele in de race voor landelijke Erfgoedvrijwilligersprijs

Moderne technieken

Hoewel de museumboerderij het boerenleven van vroeger laat zien, zijn ze van moderne techniek ook niet vies. "Met drones sporen we jonge reeën en vogelnesten op, zodat we er bij het maaien omheen rijden. Dat was vroeger natuurlijk niet mogelijk op die manier", vertelt Haan.

“Zonder vrijwilligers ligt het er hier binnen de kortste keren haveloos bij.”

Vrijwilligers zijn noodzakelijk

Voor de museumboerderij zijn vrijwilligers enorm belangrijk. Ruim 75 vrijwilligers maken het openhouden van het museum mogelijk. "Wij drijven puur en alleen op hen. Zonder vrijwilligers ligt het er binnen de kortste keren haveloos bij."

icon_main_info_white_glyph

Erfgoedvrijwilligersprijs

De uitslag van de Erfgoedvrijwilligersprijs wordt op donderdag 1 december om 14.00 uur uitgereikt. De Wendezoele valt sowieso in de prijzen. Voor de winnaar ligt 10.000 euro klaar, voor de nummers 2 en 3 een cheque ter waarde van 5.000 euro.

Stemmen kan tot en met vrijdag 25 november via erfgoedvrijwilligersprijs.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.