Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Crisisopvang blijft op luchthaven in Enschede, gemaakte kosten Twentehallen dik anderhalve ton

20221031 Twentehallen News United Dennis Bakker lichter
De Twentehallen waren even in beeld als crisisopvanglocatie, maar de gemeenteraad besloot anders
Beeld: News United/Dennis Bakker

De bijna zestig asielzoekers in de crisisopvang in de oude vertrekhal van Luchthaven Twenthe blijven voorlopig waar ze zitten. Dat is deze donderdag bekend gemaakt. Het college volgt daarmee het besluit van de gemeenteraad om de tijdelijke opvang - die met vijf maanden wordt verlengd - niet te verplaatsen naar de Twentehallen. Dit betekent wel dat een belofte aan omwonenden in Lonneker wordt gebroken. En dat de gemaakte kosten voor de inrichting van de Twentehallen waarschijnlijk niet worden vergoed.

Burgemeester Roelof Bleker wil gehoor geven aan de oproep van het kabinet en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om de crisisopvang in Enschede te verlengen tot 31 maart. Maar omdat hij afgelopen zomer in Lonneker beloofde dat de opvang in de oude vertrekhal niet langer dan drie maanden zou duren, wees het college de Twentehallen aan als nieuwe locatie. Dat besluit stuitte op heel wat weerstand vanuit wijkbewoners en de lokale politiek. Met name vanwege de aanwezigheid van een binnenspeeltuin voor kinderen in de Twentehallen, maar ook de al kwetsbare sociale structuur van de omliggende wijk.

Geen nieuwe toezegging

Met een motie is het college vorige week door een meerderheid van de gemeenteraad opgedragen om de crisisopvang te verlengen op de huidige locatie op de luchthaven. Daarmee bracht de raad burgemeester Bleker en stadsdeelwethouder Arjan Kampman in een lastig parket: zij moesten omwonenden in Lonneker gaan vertellen dat de eerdere belofte niet wordt nagekomen. Dat is inmiddels gebeurd. 'We hebben excuses gemaakt dat we hebben moeten terugkomen op ons besluit. Verder hebben we afgesproken met elkaar in gesprek te blijven', aldus het college in een brief aan de gemeenteraad.

20220715 124647
Lees ook
Gemeenteraad Enschede laat college belofte breken: opvang asielzoekers blijft in vertrekhal

In principe geldt er voor de crisisopvang een gewenste einddatum van 31 maart 2023, maar het college waagt zich niet aan nieuwe beloftes. 'Vanwege de landelijke ontwikkelingen zoals de spreidingswet (het verplicht opvangen van een minimum aantal asielzoekers, red.), de verhoogde behoefte aan opvangplekken en voorwaarden die nodig zijn om de crisisnoodopvang eind maart überhaupt te kunnen beëindigen, kunnen we nu geen harde toezeggingen doen over de termijn.

Inrichtingskosten

Na de aanwijzing van de Twentehallen als opvanglocatie, twee weken geleden, werd door de PVV direct een motie aangekondigd om de opvang op die locatie tegen te houden. Het debat daarover kon pas een week later in de gemeenteraad worden gevoerd. Wethouder Arjan Kampman beloofde dat er geen onomkeerbare stappen zouden worden gemaakt in de Twentehallen, maar dat er gezien de tijdnood wel begonnen zou worden met de inrichting van de opvangruimte.

“Omdat de opvang in de Twentehallen niet door gaat, is het onzeker of de kosten vergoed worden door het COA”

Voor die inrichting zijn ook kosten gemaakt, blijkt uit de brief die naar raadsleden is gestuurd. Het gaat om een bedrag van 165.000 euro dat voorlopig op conto van de gemeente komt. Normaal gesproken vergoedt het COA de gemaakte kosten voor opvanglocaties. 'Omdat de opvang in de Twentehallen niet door gaat, is het onzeker of de kosten vergoed worden door het COA', schrijft het college. Ze gaan het gesprek met de asielorganisatie aan. 'We sluiten niet uit dat wij (een deel van) de kosten voor eigen rekening moeten nemen.'

20220715 124710
De oude vertrekhal op de luchthaven blijft voorlopig in gebruik als crisisopvang.
Beeld: News United/Dennis Bakker
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.