Verkeer
Stuur appje
Zoek

FC Twente-fan Ben richt supportersvereniging Het Roze Ros op: "Spreekkoren waren de druppel"

Ben Meijer Hof Eigen foto van Ben
Beeld: Eigen foto

Anti-homospreekkoren klonken in De Grolsch Veste vorige maand toen FC Twente tegen FC Groningen speelde. Het was de druppel voor FC Twente-supporter Ben Meijer-Hof, Reden voor hem om een roze supportersvereniging op te richten. De directie van FC Twente is echter minder enthousiast. Over twee weken spreken Ben en de directie opnieuw met elkaar. "Ik hoop op het goede verstand van de heer van der Kraan en dat we toch nader bij elkaar kunnen komen".

Al jaren ziet Ben Meijer-Hof LHBTI-supportersverenigingen ontstaan bij Nederlandse voetbalverenigingen. Intussen kunnen supporters bij bijvoorbeeld Feyenoord, ADO Den Haag, PSV en Ajax zich aansluiten bij een zogeheten ‘roze’ supportersvereniging. Bij FC Twente kan dit niet.

Gesprek

“Het aanhoren van anti-homo spreekkoren is verschrikkelijk pijnlijk. Ik heb altijd activistisch in elkaar gezeten. Ik kan niet tegen onrecht van mensen. Ik zal me daar in alle tijden in blijven verzetten. Vandaar de oprichting van deze vereniging”, zegt Ben.

"Ik hoop met het gesprek de bewustwording te beïnvloeden bij de leiding van FC Twente. Dat ze zich toch bewust worden dat sommige dingen niet meer kunnen. Zoals die spreekkoren met homofobe en racistische uitingen. Dat kan niet meer, daar moet tegen opgetreden worden. Op zo’n moment moet een wedstrijd stilgelegd worden. Punt uit", zegt Ben.

Reactie FC Twente

FC Twente is echter niet enthousiast over de oprichting van de supportersvereniging. Directeur Paul van der Kraan kwam met het volgende statement: ‘Uw verzoek voor het oprichten van een supportersvering Het Roze Hart past niet in ons beleid van de supportersverenigingen waarin wordt gesteld dat er geen potentiële leden mogen worden uitgesloten op basis van etniciteit, genderidentiteit, religie of seksuele voorkeur.

’Ben: “Het zijn mooie woorden, maar ze zeggen niks. Als je je op deze manier wil verdedigen ben je gewoon slecht bezig. Dan sta je sowieso al met 1-0 achter.

”Hij vindt het juist opmerkelijk dat FC Twente de oprichting van een inclusieve supportersverenging niet wil laten doorgaan omdat het mensen zou uitsluiten. Volgens Ben is iedereen ongeacht geaardheid, sekse etc. welkom bij Het Roze Ros.

Zelfstandige doorstart

De nieuwe vereniging werd los van FC Twente toch gestart. Ondertussen heeft de Enschedeër een Twitteraccount (4 volgers) en Facebookpagina (47 leden) aangemaakt.

"Gaandeweg het traject kom ik erachter dat ik niet de enige ben die graag zo’n roze vereniging wil. De animo voor de pagina’s is groot. De reacties op het internet zijn erg wisselend. Maar de meerderheid vindt het gewoon belachelijk en schandalig dat dit plaatsvindt en terecht dat er een roze supportersvereniging is opgericht”, zegt Ben.

Steun

Ben krijgt veel steun van Feyenoords roze supportersvereniging De Roze Kameraden. “De Roze Kameraden ervaarden aan het begin ook veel tegenwerking vanuit Feyenoord. Door te blijven praten met elkaar, kom je elke keer een stap dichterbij. De Roze Kameraden in Rotterdam is tegenwoordig een gewilde vereniging”, zegt Ben.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.