Verkeer
Stuur appje
Zoek

Museumboerderij Wendezoele genomineerd voor Erfgoedvrijwilligersprijs: ‘Zonder vrijwilligers kun je niks’

De vrijwilligers van museumboerderij Wendezoele in Delden zijn genomineerd voor de landelijke Erfgoedvrijwilligersprijs. De ruim zeventig vrijwilligers onderhouden het historische Erve Brinkcate op landgoed Twickel en geven bezoekers een kijkje in het Twentse boerenleven van circa 1900 tot 1960. “Zonder alle vrijwilligers zou dit erf niet meer bestaan”, zegt vrijwilliger Dirk Haan.

Vrijwilligers

Op een zachte herfstochtend zijn de vrijwilligers van de Wendezoele al vroeg in de weer: het blad wordt aangeharkt en de bankjes worden weer binnen gezet. Het seizoen voor de museumboerderij zit er weer op. In het voorjaar gaat de Wendezoele weer open, maar dat betekent niet dat de vrijwilligers nu stil gaan zitten. “Het werk gaat altijd door. Iedere dinsdag- en woensdagochtend zijn we hier aan het werk”, zegt vrijwilliger Dirk Haan.

De groep enthousiaste vrijwilligers van de Wendezoele zijn genomineerd voor de Erfgoedvrijwilligersprijs. “Het is echt fantastisch dat we genomineerd zijn. Zonder vrijwilligers kun je niks”, aldus Hengeloër Haan.

“'Ik kom zelf van de boerderij en toen ik jong was, zag het er bij ons zo uit. Wij kregen pas in 1976 elektriciteit'”

Erfgoedvrijwilligersprijs

De Erfgoedvrijwilligersprijs is een initiatief van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap. Het ministerie wil op deze manier vrijwilligersorganisaties die zich inzetten voor cultureel erfgoed in het zonnetje zetten. Zo'n zestig organisaties hadden zich dit jaar aangemeld voor de prijs en uiteindelijk zijn er drie inzendingen genomineerd. Naast de Wendezoele zijn het Openluchtbad Zwolle en het Van Eesterenmuseum in Amsterdam genomineerd. De winnaar krijgt tienduizend euro en de nummers twee en drie krijgen ieder vijfduizend euro.

Elektriciteit

Het boerenerf van de Wendezoele stamt uit 1895. Bezoekers kunnen er kennismaken met het boerenleven van begin vorige eeuw tot 1960. In de historische boerderij is te zien hoe mensen in die tijd leefden. Voor vrijwilliger Dirk Haan komt het allemaal bekend voor: “Ik kom zelf van de boerderij en toen ik jong was, zag het er bij ons zo uit. Wij kregen pas in 1976 elektriciteit” Op de vraag hoe dat was om zo op te groeien: “Wij wisten niet anders. Ik heb een fantastische jeugd gehad.”

Wendezoele 1twente
"Het is echt fantastisch dat we genomineerd zijn. Zonder vrijwilligers kun je niks”, zegt vrijwilliger Dirk Haan
Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.