Verkeer
Stuur appje
Zoek
Noten viool klassieke muziek stefany andrade Gb SCA As U2 Fo unsplash
1Twente Nieuws

Wat Heet Classique?!, nieuw klassiek programma op de zondagochtend

‘Wat Heet Classique?!’, is het nieuwe programma van 1Twente Hengelo over componisten en hun muziek, te beluisteren op zondag van 10:00 - 11:00 uur.

Licht klassieke muziek

In ‘Wat Heet Classique?!’ wordt de luisteraar getrakteerd op een breed palet aan klassieke muziek van Tomaso Albinoni tot Carl Zeller. “Niet alleen de zware klassieke muziek, maar ook moderne bewerkingen van klassieke werken van André Rieu en Waldo de Los Rios komen aan bod. Het genre is licht klassieke muziek, ook van hedendaagse artiesten en orkesten." Wekelijks staat een “Meesterwerk” in het zonnetje, een mooi muziekstuk waar wat extra aandacht aan wordt besteed en waarbij er interessante feiten en informatie over de componist wordt gegeven.

20221104 161437 ans westerburger
Vrijwilliger Ans Westerburger vanuit de eigen huisstudio
Beeld: 1Twente

Huisstudio

Jacob en Ans Westerburger zijn de makers van het programma, dat ze wekelijks vanuit hun eigen huisstudio produceren. Jacob doet techniek en Ans neemt de presentatie voor haar rekening. “Het echtpaar is al jaren actief als vrijwilliger bij de lokale omroep. “Sinds 1975 hebben we bij verschillende omroepen gewerkt, bij onder meer OZO Hengelo. Ziekenomroep Oldenzaal, Radio Hengelo en nu dus 1Twente Hengelo.”

““Niet alleen de “zware” klassieke muziek, maar ook moderne bewerkingen van klassieke werken van André Rieu en Waldo de Los Rios komen aan bod. Het genre is licht klassieke muziek, ook van hedendaagse artiesten en orkesten.”

Opnames

Als het gaat om klassieke muziek, dan heeft Jacob veel opnamen gemaakt van concerten van koren en orkesten in onder meer muziekcentra, kerken, gemeentehuizen en kroegen. “Wij hebben zoveel klassieke muziek dat we nog jaren vooruit kunnen.” Die eigen, unieke opnames komen ook met regelmaat voorbij in de uitzending. “Zelf ben ik een fan van Frédéric Chopin,” zegt hij. Wekelijks kiest Jacob een mooi muziekstuk van de Poolse componist uit zijn collectie om te laten horen.

20221104 161857 jacob westerburger
Samensteller en technicus Jacob Westerburger
Beeld: 1Twente
““Wij hebben zoveel klassieke muziek dat we nog jaren vooruit kunnen.””

“De componisten die wij waarderen zijn onder meer: Chopin, Grieg, Dvorak, Smetana, Van Beethoven en dan vooral themamuziek, zoals de Peer Gynt suite, From The New World, Ma Vlast, Pastorale. Het liefst dan helemaal, maar dat is vaak niet mogelijk.” Wat vindt het echtpaar nu met mooiste aan radiomaken? “Of het nu technische uitwerkingen zijn, programma’s zelf maken of informatie verzamelen, met muziek bezig zijn is leuk en dat wil je overbrengen naar de luisteraars.”

icon_main_info_white_glyph

Uitzending

‘Wat Heet Classique?!’, iedere zondag van 10:00 - 11:00 uur bij 1Twente Hengelo. Het programma is ook terug te luisteren via de website van 1Twente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.