Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Column Bert Hassink 22 april 2016

1461313907

De 'piep' Kent u dat, dames en heren, de 'piep'. Nu vast wel. Apparaten piepen om aan te geven dat de kooktijd voorbij is. Sommigen mensen piepen, omdat zij denken dat hen onrecht aangedaan wordt. Een bekende 'piep' is ook de 'piep' in een song van Johnny Cash, namelijk het lied dat gaat over de gevangenis San Quentin.


Deze column gaat over de 'piep' die we mogelijk steeds meer gaan horen. De vrijheid van meningsuiting staat onder druk. Wellicht vindt u dat een te grote bewering, maar het is toch wel zo. Wij kennen in ons mooie land het fenomeen van het cabaret. Daarin zijn we gelukkig niet uniek. Sinds jaar en dag worden politici, beroemdheden uit de showbusiness en ons Koninklijk Huis op de hak genomen. Wij doen dat veelal op een manier waarbij er geen aanstoot aan genomen wordt en vervolgens gaat men weer over tot de orde van de dag.

Bekend is dat de VVD politicus de Grave het vervelend vond dat ze zijn typetje bij Kopspijkers steevast limonade met een rietje lieten drinken. En de politici uit vervlogen tijden waren niet blij als ze tijdens een nieuwjaarsconference van Wim Kan niet werden genoemd.

In een programma als De Kwis en ook LuckyTV worden bekende en minder bekende personen te kijk gezet, en we aanschouwen het met een glimlach en niet zelden met een schaterlach. Ook het nieuwe SBS programma 'Poppenkast' doet een poging grappig te zijn, maar willen die het niveau van Spitting Image halen, dan zullen ze op zoek moeten naar een andere formule en zeker naar andere personages.

Maar goed, de 'piep' dus. Krijgen we dat nu ook in de columns te horen? Natuurlijk niet. Ik ben absoluut geen voorstander van het onnodig kwetsen van personen. Maar personen in een publieke functie mag je wel op de hak nemen en de maat nemen. Maar dan altijd wel vanuit een houding van respect jegens de persoon. Ook ik haal wel eens uit naar een politicus die in onze mooie stad actief is. En ik weet ook dat niet iedereen dat altijd snapt en waardeert.

Als je satire of een mening in een column wilt weergeven, moet het in een context gebeuren die duidelijk is. En dat kan zonder kwetsen of beledigen. In veel landen wordt dat gelukkig gewoon gesnapt.

We moeten ons niet laten 'piep'-elen en onze vrijheid van meningsuiting blijven behouden. Dat is waarom ik graag in ons democratisch Nederland woon. De enige 'piep' die ik rond dit tijdstip wil horen is de 'piep' van het kookapparaat, het signaal dat we aan tafel kunnen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.