Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

'Samenwerking MST en ZGT rond geboortezorg is goed'

194354 MS Tnieuw2 2

De samenwerking tussen ziekenhuizen MST en ZGT op het gebied van verloskunde is goed van de grond gekomen. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een rapport dat vorige maand uitkwam.

De inspectie stelt dat een aantal punten beter kan. Het gaat om onder meer herkennen van laaggeletterdheid van zwangeren, stoppen met roken-begeleiding en afspraken voor jaarlijkse evaluatie binnen het Verloskundig Samenwerkingsverband Twente. Niet uitgesloten is dat deze zaken al in orde zijn. Volgens het rapport, dat zich baseert op gesprekken en bezoeken in 2015, worden de meeste normen in de loop van dit jaar gehaald.

De toezichthouder zit bovenop de geboortezorg omdat het sterftecijfer in Nederland omlaag moet. Enschede hoort bij de steden met het hoogste aantal doodgeboorten en sterfte in de eerste levensweek. Onderzoek door de Erasmus universiteit wees uit dat 20 procent van de zwangeren met psychische problemen kampt, waaronder verhoogde kans op depressie en gebruik van psychofarmaca.

In Twente is de geboortezorg sinds 2015 helemaal op de kop gegaan. Twentse zwangeren kunnen sinds januari van dat jaar alleen nog bevallen in de ziekenhuizen in Almelo en Enschede, en niet meer in Hengelo. Almelo en Hengelo hebben de sluiting van Hengelo en de verhuizing naar een nieuw verloskamercomplex in Almelo goed voorbereid, zegt de inspectie.

De verloskundige kringen in Almelo. Hengelo en Enschede zijn samengevoegd. De gynaecologen vormen één regiomaatschap. Er is één Verloskundig Samenwerkingsverband Twente gekomen. De samenwerking binnen dit verband loopt goed, zowel intern als tussen Enschede en Almelo. Enschede heeft voor de grote groep kwetsbare zwangeren een apart zorgplan gemaakt. Dat werkt, aldus de inspectie. Een soortgelijk plan is in de maak voor Almelo.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.