Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Enschede herdenkt de oorlogsslachtoffers

195479 Reinier van Willigen oorlogsmonument

Geef vrijheid door is de komende jaren de landelijke slogan van 4 en 5 mei. Ook in Enschede wordt uitgebreid stilgestaan bij het herdenken en vieren van de vrijheid. Maar waar in Enschede en omgeving kunt u de oorlogsslachtoffers herdenken?

Het programma begint woensdag om 17.00 uur met een uitvoering van stadsbeiaardier Joke Brandsma. Op de beiaard van de Grote Kerk in Enschede speelt zij 'Sarabande' van J.S. Bach, 'Stort traenen uyt, weent luyde' in meerdere varianties van P. Post en J.P. Sweelinck, Etude en Virgil van G. White, 'Passacaglia in D' van D. Buxtehude, Jiddische volksliedjes, het 'Agnus Dei' en diverse stukken uit 'Cantate 169' van Bach.

Herdenkingsconcert
Ook dit jaar voert Cappella Enschede in de Grote Kerk het 'Requiem' van G. Fauré uit. De requiemdelen worden afgewisseld met dagboekfragmenten van Anne Frank of Etty Hillesum, voorgedragen door voormalig stadsdichter Moes Wagenaar. Het nieuwe kinderkoor Cappella Enschede Junior! zingt Jiddische liederen. Het concert begint om 18.00 uur. De toegang is 8 euro, tot 21 jaar gratis.

Stille Tocht
Deelnemers aan de stille tocht komen om 19.00 uur bijeen voor het stadhuis aan de Langestraat. De stoet vertrekt om 19.10 uur naar het Volkspark. De route voert via de Langestraat, de Oude Markt, de Marktstraat, de Brammelerstraat en de M.H. Tromplaan.

Plechtigheid
De officiële herdenkingsplechtigheid in het Volkspark begint om 19.30 uur. Bij de beeldengroep van Mari Andriessen wordt om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Burgemeester Onno van Veldhuizen houdt een toespraak. Junior-stadsdichter Sarah Vegter en Joris van Dijk, voorzitter van studentenvereniging Taste, dragen gedichten voor. Het Studenten Harmonie Orkest Twente zorgt voor de muzikale omlijsting. De plechtigheid wordt afgesloten door Rachel Denneboom, voorzitter van het 4 en 5 mei-comité.

Glanerbrug
In Glanerbrug begint de herdenking om 18.30 uur met een rondgang langs de oorlogsgraven op de begraafplaats Doodenzorg aan de Veldstraat. Wie alleen in de stille tocht wil meelopen wordt gevraagd om 19.00 uur bij de ingang van de begraafplaats aanwezig te zijn. De tocht vertrekt om 19.15 uur en eindigt om 19.40 uur bij het herinneringsmonument 'Om niet te vergeten' op het Heldersplein. Daarna volgt de herdenking met onder andere verhalen en gedichten van leerlingen van de Glanerbrugse basisscholen, het leggen van een krans en bloemen, 'The Last Post', twee minuten stilte om 20.00 uur en afsluitend het 'Wilhelmus'.

Het Comité 4 en 5 mei Glanerbrug heeft besloten de viering van Bevrijdingsdag dit jaar over te slaan vanwege het samenvallen met Hemelvaartsdag.

Lonneker
In Lonneker vertrekt om 19.45 uur vanaf het Dorpsplein de stille tocht naar de naastgelegen rooms-katholieke begraafplaats. Bij het oorlogsmonument, waarop de namen staan van vier Lonnekernaren die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen, legt de Vereniging Koninginnedag Dorp Lonneker (VKL) een krans. Kinderen leggen bloemen. Om klokslag 20.00 uur is het twee minuten stil. Aansluitend speelt een trompettist van de muziekvereniging Excelsior 'The Last Post'. Daarna wordt een krans gelegd bij het graf van Edward Donne. Het vliegtuig van deze Britse piloot werd tijdens de Tweede Wereldoorlog boven Lonneker neergeschoten.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.