Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Buurtbewoners Twekkelo ongerust over lekkage boorputten

208353 663404 1

Buurtbewoners rond de oude boorputten met diesellekkage maken zich zorgen. De twijfels nemen razendsnel toe: is een van de mooiste stukjes Twente onder de oppervlakte wel net zo schoon als erboven?

Drie pompen staan er op het volkstuincomplex De Haken in Twekkelo. "Op zes meter diepte zit hier een flinke waterbel, daar halen we ons water vandaan", zegt scheidend beheerder Boudewijn Kloppenborg (64). "Tja, wie zal het zeggen of dat water nog schoon is als mijn kleinkinderen hier ooit zouden willen tuinieren? Ik maak me echt zorgen over alle ontwikkelingen hier. Ik vind het verschrikkelijk."

Verzakking
Het volkstuincomplex ligt precies tussen oude boorputten met diesellekkage en de caverne op bedrijventerrein De Marssteden die gevuld is met een strategische voorraad van 250 miljoen liter gasolie. Kloppenborg draagt binnenkort het beheer van De Haken over. Zelf heeft hij nog 200 vierkante meter vol boontjes, aardappels, venkel en andere groenten. Hij wijst naar een straatje verderop, waar onlangs zomaar een stuk wegdek in de bodem verdween. "Verzakking, dat heb je hier ook nog."

Theetuin
Bart Overbeek (41) is al net zo bezorgd over de recente ontdekkingen van lekkages en bodemvervuiling. Overbeek woont en werkt als exploitant van een theetuin vlakbij put 335. Onlangs werd bekend dat hier van een lekkage sprake is. In de theetuin klinkt een geluid van geklop op metaal door. Overbeek wijst richting put 335: "Je hoort het, daar wordt nu gewerkt."

Hij spreekt als direct omwonende, ondernemer én voorzitter van de Vereniging Behoud Twekkelo. Dat er lekkages zijn ontstaan in het zoutwinningsgebied is wat hem betreft al zorgelijk genoeg. "Maar wat nog veel zorgelijker is, zijn de plannen om de lege cavernes nog een keer economisch te 'ontginnen' door ze te vullen met bijvoorbeeld diesel. Als deze lekkages iets aantonen, is dat dát nooit mag gebeuren."

Geen bedreiging
De lekkage nabij de theetuin zit 60 meter diep en zou geen bedreiging vormen voor de bovenste laag grondwater. "Ik zou dus nu nog wel een krop sla van deze grond durven te eten", zegt Overbeek, "maar die vervuiling moet gewoon opgeruimd worden. Je weet nooit waar die vervuiling over 30 jaar zit. Wanneer ook maar een paar liter diesel uit de kapotte tank van jouw auto op straat terecht komt, draai je op voor het verwijderen daarvan. Ik zeg: stop met al dat experimenteren."



Raadslid
Vic van Dijk (31) woont een eindje verderop in Twekkelo. Als bewoner en raadslid voor D66 in de gemeente Enschede zit hij zowel letterlijk als figuurlijk 'op' de cavernes. Van Dijk probeert ondanks zijn zorgen als bewoner de andere kant van het dossier te blijven zien. "Ik heb nu eenmaal als raadslid ook oog te hebben voor de economische belangen. Zowel van de kleine ondernemers hier in het gebied als de grote jongens zoals AkzoNobel."

Van Dijk liet zich tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering kritisch uit over de recent bekend geworden lekkage van put 335. "En met name het punt dat die lekkage pas na een jaar aan het Staatstoezicht op de Mijnen zou zijn doorgegeven zoals minister Kamp aan de Kamer heeft gerapporteerd. Ik had altijd waardering voor de transparante communicatie van AkzoNobel, maar nu moeten ze wel met een heel goed verhaal komen."
Als de frambozen in zijn tuin binnenkort rijp zijn, zal Van Dijk ze echter niet weggooien. "Dat durf ik nog wel aan." TV Enschede FM sprak met Vic van Dijk over de lekkage, beluister dat fragment hierboven terug. Bekijk hierboven beelden van Vic van Dijk bij een van de lekke bouwputten.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.