Verkeer
Stuur appje
Zoek

Brama en Van der Lely krijgen eerste exemplaren van voetbalboek vol 'intelligent gelul'

'Het is allemaal gelul, maar het is intelligent gelul’, aldus Theo Maassen over het boek 'Hooghouden, denken over voetbal'. Het schrijven van René ten Bos en Peter Henk Steenhuis werd onlangs gepresenteerd in De Grolsch Veste en de eerste exemplaren waren voor FC Twente-speler Wout Brama en voormalig FC Twente-speler Jeroen van der Lely.

Die laatste heeft het voetbalveld inmiddels ingeruild voor de schoolbanken. Van der Lely studeert literatuurwetenschappen in Utrecht en is volgens Wout Brama een 'enorme student' geworden. "Ik ken Jeroen goed. Sinds ik terug ben gekomen uit Australië zijn hij, Peet (Bijen, red.) en ik echt vrienden geworden. En ik weet dat hij enorm geïnteresseerd is in deze materie."

N'Kufo en Ede

Daarmee doelend op het thema van het boek: filosoferen over voetbal. René ten Bos (Hengelo,1959) en Peter Henk Steenhuis (Enschede, 1969) nemen de lezer mee in hun gedachtegang over 'het spelletje'. Met welke filosofen hebben de heren tijdens hun voetbalcarrières zelf een kleedkamer gedeeld? Brama denkt dan meteen aan Blaise N'Kufo, al is dat meer omdat hij daarom bekend stond: "Het was niet zo dat hij in de kleedkamer alleen maar over filosofische dingen sprak, helemaal niet zelfs."

Van der Lely komt met een minder bekende naam op de proppen. "Ik moet nu eigenlijk denken aan Chinedu Ede." De Duitse aanvaller die twee seizoen bij FC Twente onder contract stond. "Hij had altijd hele mooie gedachtes over dingen en over hoe hij zijn leven leidde. Hij was wel een soort vrije geest."

Interesse gewekt

De interesse van Brama in wijsbegeerte is na de boekpresentatie in ieder geval gewekt: "Ik heb niet veel filosofische boeken gelezen, maar ik moet zeggen dat ik echt geïnteresseerd ben geraakt in dit boek. Het combineert twee dingen die ik leuk vind. Ik vind filosofie echt leuk. Ik denk dat het heel interessant is om daarover meer te leren en je daardoor dingen van het leven misschien beter kan begrijpen. En als je daardoor ook nog voetbal beter kunt begrijpen, ja dan had ik dit boek zestien jaar geleden moeten hebben. Dan had mijn carrière er misschien heel anders uitgezien", eindigt hij met een knipoog.

20220923 rene ten bos filosoof hengelo
Lees ook
'Voetbalfilosoof' René ten Bos: 'FC Twente heeft supporters, Ajax vooral fans'
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.