Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twentse gemeenten houden nog tot eind dit jaar vast aan 'Russisch' gascontract

Thermostat gb9c1b66f3 1920
Beeld: Pixabay

Het is elf gemeenten in Twente gelukt om de ingangsdatum van hun nieuwe gascontract met Vattenfall met drie maanden te verplaatsen. Onder hoge druk van klimaatminister Rob Jetten kondigden de gemeenten eerder nog hun afscheid van het goedkopere contract met het Russische staatsbedrijf Gazprom aan. Maar de inkt daarvan was nog niet droog, of de minister gaf gemeenten respijt. Het verzetten van de ingangsdatum scheelt de gemeenten in ieder geval drie maanden aan fors hogere gasprijzen.

Minister Jetten hield aanvankelijk halsstarrig vast aan de eis dat alle gemeenten hun Gazprom-contracten per 10 oktober moesten beëindigen. Dat was volgens hem een afspraak in de Europese sancties tegen Rusland, vanwege de oorlog in Oekraïne. Maar ondertussen was het speelveld veranderd: Gazprom Germania, het Europese moederbedrijf van Gazprom Nederland, is door de Duitse staat genationaliseerd. Dat maakt de sanctie volgens een aantal EU-lidstaten overbodig. Jetten bond alsnog in en heeft gemeenten tot in ieder geval 1 januari 2023 respijt gegeven.

Verviervoudiging

In het nieuwe Vattenfall-contract wordt rekening gehouden met een verviervoudiging van de huidige kosten. Voor Enschede zou dat betekenen dat de verwarmingskosten van de gemeentelijke panden stijgen van 275.000 euro naar zo'n 1,1 miljoen euro per jaar. Met andere woorden: drie maanden uitstel kan zo'n 2 ton aan extra kosten 'besparen'.

12844 gas
Lees ook
Twentse gemeenten doen Gazprom in de ban: verwarmen van stadhuis vier keer zo duur

Enschede, Losser en Hof van Twente hadden een aflopend contract en zouden na 1 januari sowieso te maken krijgen met gestegen gasprijzen. Voor acht Twentse gemeenten is de situatie zuur, omdat zij nog in het bezit waren van een voordelig Gazprom-contract tot 1 januari 2025. Drie gemeenten (Almelo, Twenterand en Rijssen-Holten) zijn spekkoper: zij deden niet mee aan de gezamenlijke aanbesteding en hielden hun bestaande Gazprom-contract nog even vast.

Klikken

De exacte gastarieven zijn overigens nog niet definitief. Voor een deel van de tarieven bepalen de gemeenten zelf het moment wanneer de dan geldende gasprijs wordt doorberekend. Dit wordt ook wel 'klikken' genoemd. Voor het kiezen van dit moment tot 1 januari de tijd. Als de gasprijs daalt, kan de forse verhoging 'meevallen'. Voor met name de elf gemeenten die nog een doorlopend Gazprom-contract hadden, wordt nu gekeken of zij een nadeelcompensatie van het Rijk kunnen krijgen.

Pexels pixabay 266896
Lees ook
Twentse gemeenten willen dure contracten uitstellen en nog even vasthouden aan Russisch gas
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.