Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Dit was Oost Boswinkel in Enschede

Boswinkel 3 Ernst Bergboer
Oost Boswinkel oogt nu als een spookstad, maar in 2025 ligt er een hagelnieuwe, energiearme, aardgasvrije, groene stadswijk
Beeld: Ernst Bergboer

De bouwhekken staan. Sinds zaterdag. Het is een volgende stap in de sloop en herbouw van een Enschedese woonwijk die jaren op zich heeft laten wachten.

Een achtergelaten swapfiets, een half neergelaten rolgordijn, een boodschappenlijstje op een krijtbord, een geel sponsje naast een fles schuurmiddel op een aanrecht. Het zijn sporen van de laatste bewoners van dit stukje Enschede. Hun wijkje ligt erbij alsof het een spookstadje is. Hun woningen worden gesloopt, er komen hagelnieuwe voor terug.

Fase 1: saneren en strippen

Eric Groothuis, projectleider van woningcorporatie Ons Huis, praatte vorige week dinsdagavond inwoners, beleidsmakers en raadsleden bij tijdens de gemeenteraadsvergadering in Stadsdeel West. Zaterdagochtend zijn de hekken geplaatst. Deze week wordt begonnen met asbestsanering en ‘strippen’, het verwijderen van kozijnen, leidingen, achtergelaten spullen. Daarna volgt de sloop.

Oplevering in 2025

Als alle woningen tegen de vlakte liggen, volgt de aanleg van nieuwe infrastructuur: wegen, parkeerplaatsen en leidingwerk. Onder meer voor de aan te leggen stadsverwarming, waarop de nieuwe aardgasvrije en energiearme wijk wordt aangesloten. Medio 2023 begint de bouw, die twee jaar moet gaan duren.

icon_main_info_white_glyph

Minder nieuwe woningen terugbouwen in tijden van woningnood - hoe zit dat?

Enschede wil 900 nieuwe woningen per jaar bouwen. Extra woningen, bovenop de huidige woningvoorraad. Logisch: de woningnood is fors. In Oost-Boswinkel komen minder woningen terug dan er nu staan. Maar woningcorporaties als Ons Huis, die dit project voor zijn rekening neemt, maken afspraken met de gemeente over een totaal te bouwen aantal nieuwe woningen. Wat er straks minder staat in Oost-Boswinkel, wordt aangevuld bij andere projecten.

De definitieve plannen voor het nieuwe Oost Boswinkel worden in de loop van deze maand bekendgemaakt. Maar het wordt een groene wijk, belooft Groothuis. Veel bestaande bomen blijven staan, een paar worden er verplaatst, sommige vervangen.

Ons Huis Oost Boswinkel impressieschets
Lees ook
Ons Huis begint met sloop en nieuwbouw in Oost-Boswinkel in Enschede: 281 nieuwe huizen

De sloop en herbouw van dit deel van Boswinkel heeft langer geduurd dan beoogd. In de afgelopen jaren is een groot deel van de woningen verhuurd op antikraak-basis.

Terugkeerregeling

In totaal worden er 384 woningen gesloopt. Daar komen er 281 voor terug. Een ruimere opzet dan gebruikelijk in de jaren 50 en 60, de periode waarin de huidige wijk werd gebouwd. Volgens Groothuis hebben zo’n 70 tot 80 bewoners aangegeven terug te willen keren. Voor hen geldt een voorrangsregeling bij de toewijzing van de nieuwe huizen.

Boswinkel 1 Ernst Bergboer
Het huidige Oost Boswinkel telt 384 woningen. Daar komen er 281 voor terug, zowel appartementen als laagbouw, net als nu
Beeld: Ernst Bergboer

Het leeuwendeel van die nieuwbouw - een mix van flats en grondgebonden woningen - bestaat uit sociale huurwoningen. Een klein deel - 49 in totaal - wordt koop. De woonlasten zullen (waarschijnlijk een stuk) lager zijn.

Revolutiebouw

De sloop en herbouw van dit deel van Boswinkel maakt onderdeel uit van een groter plan, dat de hele wijk omvat. De wijk werd in 2008 en 2009 doorgelicht, waarbij werd vastgesteld dat de kwaliteit van de woningen in alle opzichten - bouw- en energietechnisch en voor wat betreft wooncomfort - flink te wensen overliet. Zodanig dat sloop en herbouw de enige optie was.

Het zuidelijke deel van de wijk is enkele jaren geleden al tegen de vlakte gegaan en herbouwd.

Boswinkel 2 Ernst Bergboer
De flats en huisjes uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd en worden gesloopt
Beeld: Ernst Bergboer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.