Enschede
Politiek
Sport
Voetbal
FC Twente

CDA en BBE willen supportersplein bij thuiswedstrijden FC Twente: ‘Een lang gehoorde wens onder fans’

Een supportersplein bij De Grolsch Veste voor aanvang van thuiswedstrijden van FC Twente, waar fans van jong en oud elkaar kunnen ontmoeten. Raadsfracties van het CDA en Burgerbelangen in Enschede spreken de wens uit om dat te verwezenlijken. Ze vragen burgemeester en wethouders om daarbij te helpen en mikken op januari 2023 voor de eerste editie.

Grolsch Veste foto Henk ten Harkel
De Grolsch Veste © Henk ten Harkel

“Het bezoeken van thuiswedstrijden is meer dan het bezoeken van een voetbalwedstrijd. Het is een ervaring van ambiance, noaberschap en passie voor de sport en de sfeer in het stadion”, zo leiden raadsleden Mart van Lagen (CDA) en Joffrey Vogelzang (BBE) hun vragen aan het college in. “Een supportersplein is een lang gehoorde wens onder de FC Twente-fans.”

Saamhorigheid

Verschillende voetbalclubs in het land hebben al zo’n fanplein, zoals FC Groningen, NAC Breda en Go Ahead Eagles. Op zo’n plein is er horeca en regelmatig livemuziek. Fans komen er bij elkaar, bijvoorbeeld om de wedstrijd voor te bespreken.

Bij de Enschedese profclub gebeurt dat nu nog vaak thuis, in de stad of in het stadion, maar een centraal plein zou volgens de fracties bijdragen ‘aan de saamhorigheid onder de brede en diverse groep die FC Twente rijk is.’

icon_main_quote_red_glyph

Het college kan dergelijke gesprekken faciliteren en organiseren om een eerste stap te zetten.

Raadsleden Van Lagen (CDA) en Vogelzang (BBE)

Afspraken

Om dat voor elkaar te boksen zijn echter afspraken nodig met bijvoorbeeld de club zelf, de supporters(verenigingen), de gemeente en politie, zien de raadsleden. Zij hopen dat het stadsbestuur daarin een rol wil spelen. “Het college kan dergelijke gesprekken faciliteren en organiseren om een eerste stap te zetten.”

Daarnaast zien de vragenstellers een cruciale rol voor de supporters zelf. Zij moeten zich volgens hen eigenaar voelen van het plein en de organisatie ervan, wil het een blijvend karakter krijgen.

Vragen

Van Lagen en Vogelzang vragen het college of ze ook heil ziet in de plannen en in dat geval een rol wil spelen in het organiseren van gesprekken met de nodige betrokkenen. Als die al gevoerd zijn, willen de raadsleden weten wat de uitkomsten daarvan waren.

Ook willen de raadsleden weten wat er beleidsmatig moet gebeuren om een supportersplein bij het stadion te kunnen realiseren en op welke termijn verschillende benodigde acties uitgevoerd kunnen zijn. Ze vragen zich daarbij hardop af of het realistisch is om in januari 2023 al een eerste keer een supportersplein te zien verschijnen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.