Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Column Bert Hassink 29 juli 2016

1469797077

Twisten Kent u dat, dames en heren, de Hoekse en Kabeljauwse twisten? Vast wel eens van gehoord, maar waarschijnlijk niet direct aanwezig in uw parate kennis. Nu bij mij ook niet. Dus maar eens opgezocht.

Waarom? Wel we hebben heden ten dage ook te maken met twisten tussen bevolkingsgroepen. En toen dacht ik ineens aan deze twist in, zoals het toen heette 'De Nederlanden', jaren en jaren geleden.

De Hoekse en Kabeljauwse twisten waren van 1350 tot 1490, duurden dus 140 jaar. Het was een conflict waarmee steeds meer mensen zich gingen bemoeien. Vooral edelen. Want zoals zo vaak als het om een conflict gaat, gaat het om macht. Ook steden mengden zich in de strijd. En zij sloten zich aan bij diegene waar ze het meeste baad bij hadden, het ging niet om principes, maar om eigenbelang. Er vielen steeds meer slachtoffers, met name omdat de bevolking er ook bij betrokken raakte. Steden werden soms wekenlang belegerd, waarbij de bevolking uitgehongerd werd.

Hoe deze twisten zo in mijn gedachten kwamen? Het zal u niet verbazen. De onrust in diverse landen en de uitwerking van die conflicten in ons eigen mooie Nederland. We hebben natuurlijk eerder meegemaakt dat conflicten in de wereld hun uitwerking hadden op ons land. De stroom Belgen die kwamen in de Eerste Wereldoorlog. De periode van voor de Tweede Wereldoorlog en natuurlijk alles wat gebeurde tijdens deze oorlog. Maar ook direct na de oorlog.

De vele mensen uit Indonesië en uit de Molukken. De Hongaren bij de Russisch inval in 1956 na de Hongaarse opstand. Maar ook de eerste gastarbeiders die hier, op ons verzoek, kwamen werken. De Balkanoorlog en de diverse conflicten in Afrika en het Midden Oosten. Het bracht allemaal verandering met zich mee in ons land.

Vandaag de dag hebben we in Europa regeringen en regeringsleiders die het wat minder nauw nemen met vrijheden. Dit onder het mom van: hervormingen. Landen als Polen, Hongarije en Turkije zijn behoorlijk aan het hervormen, zoals zij het noemen.

Dat bij deze hervormingen 'het eigen volk eerst' een behoorlijke rol speelt moge wel duidelijk zijn. Deze week een heerlijke column gelezen over de wereld van straks met President Trump en Minister-President Wilders. Teneur was: wen er maar vast aan, het is dichterbij dan u denkt. En voor al degenen die denken dat gebeurt toch niet was de boodschap: 'dat dacht u ook met de Brexit'. We weten inmiddels beter.

Narcisten die regeren. We hebben er nu al een paar die we net te vaak in het journaal voorbij zien komen. De vraag stellen of dit goed is voor ons is de vraag gelijk beantwoorden. Denk van niet, dus. Narcisten zijn niet uit op een gemeenschappelijk belang. Een boodschap van menig narcist kent maximaal 140 tekens. Geen nuance, geen ruimte voor debat.

Twisten, och laten we dat weer eens doen. En wel in onze mooie stad Enschede tijdens één van die heerlijke muziekavonden op de Oude Markt. Maar dan twisten met elkaar en niet tegen elkaar.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.