Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose huisarts over sluiting spoedpost: 'Pijnlijke keuzes zijn onvermijdelijk'

De Hengelose huisartsenspoedpost gaat mogelijk vanaf komende zomer dicht in de nachtelijke uren. Het klinkt gek, maar dat betekent misschien wel goed nieuws voor veel Twentenaren. Immers, dan komt er meer lucht in de 'dagelijkse praktijken' van de Twentse huisartsen. Voorwaarde is wel dat onderzoek moet uitwijzen dat het geen al te grote gevolgen heeft voor de hulpverlening in de nacht.

Bloedneuzen en hevige koorts

Het verhaal in het kort: Twente kent drie huisartsenspoedposten, waar Tukkers 's nachts naartoe kunnen met zaken die niet kunnen wachten tot de volgende ochtend. Denk aan wonden die gehecht moeten worden, aan kinderen met hevige koorts en mensen met niet te stoppen bloedneuzen.

Deze posten zijn gevestigd in Almelo, Enschede en Hengelo. De Twentse huisartsen bemensen die posten. Omdat de drie posten 's nachts relatief weinig patiënten krijgen terwijl de artsen in hun eigen praktijk overdag juist omkomen in het werk, wordt onderzocht of het een optie is om de nachtpost in 'Hengelo' te sluiten. Patiënten die nu nog daar terechtkunnen zouden dan straks in Enschede en Almelo worden opgevangen.

“De werkdruk voor de Twentse huisartsen wordt te groot. Niet door wat we in de nacht allemaal moeten doen, maar doordat elke huisarts die een nachtdienst gedraaid heeft de volgende dag niet in z'n eigen praktijk kan werken.”

Onderzoek

Huisarts Marinka Hamstra, bestuurslid van HZT, wil graag alle opties openhouden tot het onderzoek - naar verwachting in januari - is afgerond. Ze vertelt waarom is besloten tot dit onderzoek: "De werkdruk voor de Twentse huisartsen wordt te groot. Niet door wat we in de nacht allemaal moeten doen, want met die drukte valt het heel erg mee, maar doordat elke huisarts die een nachtdienst gedraaid heeft de volgende dag niet in z'n eigen praktijk kan werken."

Huisartsentekort

Ooit zijn de drie spoedposten in Twente er gekomen om de huisartsen in de nachtelijke uren te ontlasten, maar nu er in heel Nederland - en dus ook in Twente - sprake is van een steeds nijpender huisartsentekort is nu het omgekeerde het geval: de spoedposten worden een molensteen om de nek van diezelfde huisartsen. Immers, als 'Hengelo' zou sluiten, zou dat op jaarbasis 700 diensten schelen. Diensten die overdag juist zo gemist worden.

'Pijnlijke keuzes'

Hamstra haast zich te zeggen dat het nog wel allemaal onderzocht moet worden: "Maar dat we pijnlijke keuzes moeten gaan maken, daar komen we niet onderuit. Of de nachtdiensten in Almelo en Enschede het straks te druk krijgen? Dat moet allemaal blijken uit ons onderzoek."

Datzelfde geldt voor de afstanden die mensen uit bijvoorbeeld noordelijk Twente moeten afleggen naar Enschede of Almelo. Kunnen ze net zo snel in Almelo of Enschede komen, als nu in Hengelo? Ook dat moet worden onderzocht vertelt Hamstra: "Daarbij hanteren we geen wettelijke normen, maar branchenormen. Die stellen dat negentig procent van de populatie binnen dertig minuten per auto bij een huisarts moet kunnen zijn."

“Uiteindelijk moeten we er met elkaar voor zorgen dat de huisarts overdag zo goed mogelijk inzetbaar is.”

'Zelfde zorg leveren met minder artsen gaat niet'

Het huisartsentekort speelt al jaren. Nederland telt duizenden mensen die geen huisarts kunnen vinden en geen enkele huisarts kan nog werken zoals hij of zij vroeger werkte. "Met minder huisartsen moeten we dezelfde zorg leveren. Dat gaat niet meer." Er wordt wel gezocht naar oplossingen. Maar het proberen te rekruteren van artsen uit andere delen van het land zet geen zoden aan de dijk als in die andere delen ook sprake is van een tekort.

Samenwerken

Volgens Marinka Hamstra schuilt een deel in een zo goed mogelijke samenwerking met alle partners in de zorgketen: "Een voorbeeld. Je moet mensen duidelijk maken wanneer ze 's nachts naar een spoedpost kunnen komen en wanneer ze beter tot de volgende dag kunnen wachten. Uiteindelijk moeten we er met elkaar voor zorgen dat de huisarts overdag zo goed mogelijk inzetbaar is en dat elke inwoner van Twente in noodgevallen ergens en op acceptabele afstand terecht kan."

Vincent Mulder

In het gesprek bij 1Twente Vandaag op maandag 26 september met SP-raadslid Vincent Mulder werd de suggestie gewekt dat de spoedpost een deel van de taken van de Spoedeisende Hulp (SEH) van ZGT Hengelo heeft overgenomen toen die in 2018 verdween. Dit is volgens Marinka Hamstra niet het geval: de huisartsenspoedpost had andere taken dan de SEH en dat takenpakket is altijd hetzelfde gebleven.

ZGT Locatie Hengelo Foto RTV Oost Allard Olsman
Lees ook
Huisartsen kunnen werk niet langer aan: blijft spoedpost Hengelo straks 's nachts dicht?

Ook ziet ze niet dat mensen die tot 2018 naar de SEH gingen nu naar de spoedpost gaan: "Er zijn in Twente nauwelijks mensen die zich rechtstreeks bij de SEH melden. Onze werkdruk is daardoor dus niet omhoog gegaan.”

De verwarring valt echter goed te verklaren uit het feit dat Hengelose spoedpost is gehuisvest op exact dezelfde plek als waar voorheen de SEH van het ziekenhuis zat.

20220930 marinka hamstra huisarts hengelo EIGEN FOTO
Marinka Hamstra: "Negentig procent van de Twentenaren moet binnen dertig minuten per auto bij een huisarts kunnen zijn."
Beeld: HZT
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.