Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Wijkracht Hengelo doet beroep op kapper en bakker om eenzaamheid te bestrijden

Eenzaamheid komt in alle lagen van de bevolking voor, niet alleen bij ouderen. Veel mensen vinden het moeilijk om het onderwerp bespreekbaar te maken, merkt Nihal Erten, aandachtsfunctionaris eenzaamheid bij Wijkracht in Hengelo: “In gesprekken met eenzame mensen noemen we de term 'eenzaamheid' niet, maar spreken we alleen over de kenmerken die erbij horen.” Tijdens de Week tegen Eenzaamheid wordt er landelijk aandacht voor het onderwerp gevraagd.

Week van de Eenzaamheid

Van 29 september tot 6 oktober is het de Week tegen Eenzaamheid en wordt er landelijk aandacht gevraagd voor het probleem. Het treft niet alleen ouderen, maar ook jongeren en volwassenen. Vooral in de zogenaamde ‘aandachtswijken' van Hengelo is het aantal mensen dat zich eenzaam voelt groot. “Dit zijn de sociaaleconomisch zwakkere wijken, maar je merkt het ook wel in de wat meer welgestelde wijken”, zegt Nihal Erten, sociaal makelaar en aandachtsfunctionaris eenzaamheid bij Wijkracht.

““In gesprekken met eenzame mensen noemen we de term eenzaamheid niet, maar spreken we alleen over de kenmerken die erbij horen.””

Cijfers

Uit cijfers van het CBS blijkt dat eenzaamheid onder alle lagen van de bevolking aanwezig is. Elf procent van Nederlanders boven de vijftien jaar en ouder voelt zich 'sterk eenzaam' en 32 procent voelt zich 'enigszins eenzaam'. Jongeren voelen zich vaker 'emotioneel eenzaam'. Dat houdt in dat zij een hechte band missen met een andere persoon. Uit cijfers van twee jaar geleden bleken voornamelijk ouderen emotioneel eenzaam. Nu blijken ouderen steeds meer ook sociale eenzaamheid te ervaren. In dat geval heb je een sterke behoefte aan meer sociaal contact.

icon_main_info_white_glyph

Podcastserie 'Eenzaamheid en Bedrijven'

1Twente maakte samen met De Slinger Hengelo een driedelige podcast over eenzaamheid binnen bedrijven. Beluister de driedelige podcast via Spotify.

Signalering

Ook zijn er veel mensen die eenzaam zijn, maar dit niet zo zien of benoemen. Eén van de Wijkracht-projecten die hier iets aan wil doen heet ‘Wij Samen Hengelo’, waarin de gemeente Hengelo en Wijkracht samenwerken met ondernemers in de wijken om signalen van eenzaamheid te herkennen: “Het is belangrijk om de supermarkt, de bakker en de kapper erbij te betrekken. Zo kunnen zij onze oren en ogen zijn in de wijk.”
Er is een zogenaamde 'signaleringskaart' opgesteld voor ondernemers om de kenmerken van eenzaamheid te herkennen en zo door te verwijzen naar instanties zoals Wijkracht.

Door veel in de wijk aanwezig te zijn probeert Wijkracht mensen met eenzaamheid te helpen, maar een pasklare oplossing is er niet: “Je kunt niet zomaar iemand naar een activiteit sturen en dan verwachten dat het overgaat. Je moet in gesprek gaan om erachter te komen welke behoeften iemand heeft, want het hoeft niet altijd een activiteit te zijn. Sommige mensen hebben juist behoefte aan hulp om aan zichzelf te werken.”

“Je kunt niet zomaar iemand naar een activiteit sturen en dan verwachten dat het overgaat.”

Wijken

Het contact tussen professionals en eenzame buurtbewoners is dan ook van groot belang, vertelt Erten: “Je ziet dat die band opgebouwd moet worden en dat het niet van vandaag op morgen geregeld is. Het is belangrijk dat mensen jouw gezicht in de wijk zien en met hun verhaal durven te komen.”

20220928 Nihal Erten Wijkracht Hengelo Ernst Bergboer
Nihal Erten: "De bakker en kapper zijn onze oren en ogen in de wijk."
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.