Verkeer
Stuur appje
Zoek
20221028 debergspreekt website
1Twente Nieuws
Enschede

Nieuwe podcastserie: De Berg spreekt...

'De Berg spreekt' is een nieuwe podcast-reeks van 1Twente, waarin prominente of andere bijzondere stads- en streekgenoten praten over hun drijfveren en kijk op de wereld. In de eerste aflevering is Peter-Paul Verbeek in gesprek met journalist Ernst Bergboer.

Verbeek was - toonaangevend - techniekfilosoof aan de Universiteit Twente. Of is dat eigenlijk nog steeds, maar niet lang meer. Met ingang van 1 oktober 2022 wordt hij rector magnificus aan de Universiteit van Amsterdam. Reden om met hem in gesprek te gaan over zijn vakgebied, maar vooral over de rol van wetenschap in een verdeelde en kritische samenleving.

Podcast

Wij brachten in de zomer al een gefilmde registratie van dit gesprek, maar hebben daar nu een podcast-aflevering aan toegevoegd. De eerste in een serie van gesprekken met toonaangevende, spraakmakende en opmerkelijke Enschedeërs en Twentenaren.

icon_main_info_white_glyph

De Berg spreekt...

Afleveringen van de podcastserie verschijnen onregelmatig - het is maar net wanneer er aanleiding is om een Tukker voor de camera en achter de microfoon te zetten.

'De Berg spreekt...' is te vinden op alle bekende podcast-platforms.

Thema's waar je even voor moet gaan zitten

'De Berg spreekt...' is een verwijzing naar de achternaam van interviewer en collega Ernst Bergboer. 1Twente brengt regelmatig langere gesprekken met spraak- en smaakmakers. Bewust. "We communiceren steeds meer in soundbites met elkaar. Dat doen we ook in het publieke debat", zegt Bergboer. "Daarmee sla je complexe thema's en onderwerpen te vaak te plat."

20221028 debergspreekt website
'De Berg spreekt...' is een nieuwe podcastserie met lokale en regionale denkers en spraakmakers
Beeld: 1Twente

Niet in oneliners praten over ingewikkelde onderwerpen

Mensen die iets te melden hebben, of die ingewikkelde onderwerpen juist in soundbites verpakken, moet je soms meer ruimte geven dan talkshows en Dumpert of Instagram bieden, vindt Bergboer. "Als je wilt weten wat zij te zeggen hebben, moet je daar tijd voor maken. Voor je het weet gaan we ècht denken dat ingewikkelde onderwerpen in oneliners te vatten zijn. Het is belangrijk dat publieke omroepen als de onze publicaties blijven aanbieden die meer diepgang zoeken, waar je echt even voor moet gaan zitten."

Dat geldt, volgens Bergboer, ook voor lokale omroepen. "Er speelt veel maatschappelijk, ook lokaal. Dat wordt in het huidige bestel fors onderschat en komt dus nauwelijks aan bod."

20221028 debergspreekt S01 E01 website
Peter-Paul Verbeek bijt het spits af voor 'De Berg spreekt...', een nieuwe podcastserie van 1Twente
Beeld: 1Twente

Podcasts zijn populair. Niet zonder reden. Zo'n audiobestand kun je luisteren waar en wanneer je wilt. Onderweg in de auto, tijdens het afwassen, onder het hardlopen. Anders dan bij een gefilmd gesprek, ben je niet gebonden aan een scherm.

Het is om die reden dat 1Twente besloot podcasts te gaan maken van interviews als die met Verbeek.

Peter Paul Verbeek 1 Ernst Bergboer
Lees ook
Interview en podcast met Peter-Paul Verbeek: ’De Universiteit van Amsterdam lijkt heel veel op de UT’

De podcast met Peter-Paul Verbeek vindt je op alle bekende platforms, zoals Apple-podcast en Spotify.

Binnenkort verschijnen deel 2 en 3 in deze nieuwe serie met directeur van Rijksmuseum Twenthe Arnoud Odding en volkszangers (en broer en zus) Henny Thijssen en Wilma Landkroon.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.