Verkeer
Stuur appje
Zoek

Huisartsen kunnen werk niet langer aan: blijft spoedpost Hengelo straks 's nachts dicht?

Vanaf volgend jaar juli gaat de spoedpost in ZGT Hengelo 's nachts mogelijk dicht. De reden: de huisartsen die de post bemensen, krijgen de roosters niet meer rond. SP-raadslid Vincent Mulder zag het probleem jaren geleden al aankomen: "Toen de Spoedeisende Hulp (SEH) van ZGT Hengelo in 2018 dichtging, hebben huisartsen een deel van die taken overgenomen, maar nu er steeds minder huisartsen zijn, kunnen zij het werk niet langer aan."

Strijd

In de sluiting van destijds schuilt volgens Mulder het werkelijke probleem: "De politiek, met de SP voorop, heeft destijds strijd gevoerd om de SEH open te houden. Uiteindelijk is dat niet gelukt. De huisartsen hebben toen die taken overgenomen. Eerst vanuit een pand tegenover het ziekenhuis, later verhuisden ze naar het ziekenhuis zelf. Inmiddels komen de huisartsen om in het werk en is het begrijpelijk dat ze dan kijken of het efficiënter kan."

HuisartsenZorg Twente

De overkoepelende organisatie HuisartsenZorg Twente (HZT) schrijft in een verklaring dat de werkdruk omlaag moet, om ook op langere termijn kwalitatief goede huisartsenzorg te kunnen blijven bieden: 'Een groot deel van de ervaren werkdruk onder huisartsen komt voort uit de avond-, nacht- en weekenddiensten. Dat blijkt uit landelijk en regionaal onderzoek. Met name de nachtdiensten vallen de huisartsen zwaar.'

“Huisarts is al lang geen benijdenswaardige baan meer.”

Den Haag

De PvdA Hengelo en D66 Hengelo hebben al schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W, maar volgens Vincent Mulder zijn dat vragen voor de bühne: "De PvdA stelt hierover vragen aan de eigen wethouder Marie-José Luttikholt, maar zij kan hooguit kennis nemen van de zorgen die er leven. Concrete oplossingen moeten vanuit Den Haag komen."

icon_main_info_white_glyph

Niet alleen consequenties voor Hengeloërs

De spoedpost in Hengelo is voor medische hulp die niet tot de volgende dag kan wachten. Het gaat niet om levensbedreigende zaken. Daarvoor rukt de ambulance uit. Maar het gaat wel om hulp met een zekere urgentie. Sluiting van de spoedpost heeft forse consequenties voor inwoners van Hengelo en van delen van de gemeente Hof van Twente en de regio Noordoost-Twente. Wie daar woont en na 23 uur medische hulp nodig heeft, is langer onderweg naar de Spoedeisende Hulp in Enschede of Almelo.

SP-kamerlid Maarten Hijink

Daarom heeft Mulder SP-kamerlid Maarten Hijink voor komende maandag uitgenodigd naar Hengelo te komen: "Hij zal in gesprek gaan met het ziekenhuis en de huisartsen. Uiteindelijk kan hij het in de Tweede Kamer op de agenda zetten, omdat er vanuit de regering meer geld beschikbaar moet komen voor de huisartsen."

Almelo

Dat geld moet er komen voor het opleiden van nieuwe artsen en misschien het aantrekken van artsen uit de rest van het land of het buitenland. Het is volgens Mulder niet zo dat de huisartsen te weinig verdienen: "Nee, maar het is al lang geen benijdenswaardige baan meer." Mulder vindt eigenlijk dat het ziekenhuis de taken weer moet overnemen van de huisartsen, maar hij weet dat de kans dat dat gebeurt erg klein is: "Alle kennis en alle voorzieningen zijn destijds naar Almelo gegaan. Het zal veel geld kosten om de SEH in Hengelo weer in bedrijf te krijgen, dus dat zie ik niet gebeuren."

icon_main_info_white_glyph

Tekort speelt al jaren

Twee in plaats van drie posten in de nacht in Twente scheelt ongeveer zevenhonderd nachtdiensten per jaar. De hoge werkdruk waar dokters al veel langer over klagen, lijkt een structureel probleem. Er is al jaren een ernstig huisartsentekort in de regio. Maatregelen om net afgestudeerde dokters richting de regio te lokken, halen onvoldoende uit.

Onderzoek

Zoals gezegd is de kogel nog niet door de kerk. De huisartsen verwachten dat het haalbaar is om in de nacht vanuit de spoedposten in Almelo en Enschede, de Twentenaren van voldoende spoedzorg te kunnen voorzien, maar 'uiteraard moeten bijvoorbeeld de reistijden nog goed worden onderzocht'.

Vincent Mulder Ernst Bergboer
Vincent Mulder: "Toen de Spoedeisende Hulp (SEH) van ZGT Hengelo in 2018 dichtging, hebben huisartsen een deel van die taken overgenomen, maar nu er steeds minder huisartsen zijn, kunnen zij het werk niet langer aan."
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.