Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Buurtbemiddeling zoekt vrijwilligers: ‘Er is genoeg ruzie hier in Enschede’

Je kan je eigen buren niet uitzoeken. Soms komt het voor dat het écht niet klikt tussen jou en je buren. Dit kan uitlopen op kleine discussies maar ook hevige ruzies. Buurtbemiddeling Enschede helpt buren met zulke conflicten. Op dit moment heeft de organisatie een tekort, ze zoeken nog minstens tien bemiddelaars erbij.

De rijdende rechter

Het programma De rijdende rechter is niet voor niets razend populair. Burenruzies komen namelijk vaak voor, ook hier in Enschede. Jolanda Borggreve, coördinator buurtbemiddeling in Enschede, weet hier alles vanaf. Ze heeft het een en ander namelijk zelf ook meegemaakt als bemiddelaar. “Een keer heeft iemand een verkeersdrempel in de nacht geplaatst omdat de buren te hard reden,” vertelt ze. Of: “de buren hingen vies ondergoed aan de auto.”

Vrijwilligers

Als vrijwilliger kan je volgens Jolanda echt iets betekenen voor inwoners van Enschede. Vaak zitten de buren namelijk al een langere tijd met een probleem voordat ze hulp in schakelen.

Je kunt je nu afvragen: waarom zijn hier dan vrijwilligers voor nodig? De Gemeente Enschede heeft toch ook mediators? Jolanda zegt: “Kostentechnisch is dat een ander verhaal. Daarbij is er waarschijnlijk al zoveel aan de hand dat bewoners alleen een luisterend oor nodig hebben, vrijwilligers hebben daar de tijd voor.”

Basisopleiding

De buurtbemiddelaars worden niet zomaar losgelaten op de Enschedese wijken. Eerst kunnen ze meelopen met een andere buurtbemiddelaar om te kijken of het iets voor ze is. Daarna krijgen ze een basisopleiding waar ze het certificaat voor dienen te halen. Daarbij zijn er ook ieder jaar verdiepingstrainingen zodat de buurtbemiddelaars voorbereid de wijken in gaan. “Een buurtbemiddelaar moet kunnen horen wat er niet gezegd wordt” aldus Jolanda.

Buurtbemiddeling Enschede zoekt nog minstens tien vrijwillige bemiddelaars erbij. Ben je geïnteresseerd? Mail dan waarom jij jouw vrije tijd bij Buurtbemiddeling Enschede wil doorbrengen naar [email protected]. Of bel voor meer informatie naar: 06-82824184.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.