Enschede

Crisisopvang in gebruik tijdens inloop voor buurt, asielzoekers arriveren in Enschede

Terwijl er een inloopbijeenkomst voor buurtbewoners aan de gang is, arriveren woensdagavond fasegewijs de 200 asielzoekers die de komende weken in de Diekmanhal worden opgevangen. Dat heeft de gemeente Enschede aan het einde van de middag bekend gemaakt. De crisisnoodopvang zou pas vrijdag open gaan, maar is nu versneld in gebruik genomen na een dringend verzoek van het kabinet. De eerste bus met de tijdelijke bewoners - waaronder veel gezinnen - is rond 19.00 uur gearriveerd.

20220921 asielzoekersopvang crisisnoodopvang diekmanhal Enschede News United
De eerste tijdelijke bewoners van de crisisnoodopvang in de Diekmanhal zijn woensdagavond gearriveerd. © News United

Het verzoek zou vanochtend zijn gedaan aan de gemeente Enschede. Door het sluiten van verschillende opvanglocaties elders in het land is het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voor vanavond nog op zoek naar onderdak voor honderden mensen. De gemeente heeft aangegeven aan dat verzoek te willen voldoen.

'Niet in de regen slapen'

Het is pas sinds afgelopen maandag bekend dat er 200 asielzoekers tijdelijk worden opgevangen in de sporthal op het Diekmanterrein. Burgemeester Roelof Bleker deed die mededeling tijdens een raadsvergadering. Enschede wil meewerken aan de crisisopvang, zodat de asielzoekers 'niet in de herfst in de regen buiten slapen'.

Bij buurtbewoners op Het Diekman viel ongeveer op hetzelfde moment een brief met de mededeling op de deurmat. Deze woensdag is er tussen 17.00 en 20.00 uur een inloopbijeenkomst belegd bij het Bonhoeffer College, om omwonenden over de opvang te informeren. Sportverenigingen en scholen kunnen tot in ieder geval tot en met de einddatum van de crisisopvang, vrijdag 7 oktober, geen gebruik maken van de Diekmanhal. Sportbedrijf Sportaal heeft met de gebruikers contact om in deze periode alternatieve sportactiviteiten of locaties aan te bieden.

PVV wil opheldering

De PVV heeft direct na het verschijnen van de mededeling mondelinge vragen aangekondigd voor het vragenuurtje voorafgaand aan de raadsvergadering aankomende maandag. Omdat de maximale opvangtermijn twee weken is, wil de PVV van de burgemeester horen of dat betekent dat de crisisopvang woensdag 5 oktober ook weer wordt gesloten.

Fractieleider Hidde Heutink noemt het 'totale minachting' dat nog tijdens een inloopbijeenkomst, twee dagen eerder dan gepland, asielzoekers in de Diekmanhal worden opgevangen en wil uitleg daarover. De inloopbijeenkomst werd overigens matig bezocht door buurtbewoners. Zij die wel kwamen zijn ingelicht over de versnelde opvang. Over de samenstelling van de tijdelijke Diekmanhal-bewoners is niet veel bekend. Het gaat om verschillende mensen met verschillende nationaliteiten uit 'landen waar mensen niet veilig zijn'.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.