Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Jaarlijkse herdenking Twentse razzia in Enschede

219158 synagoge 2 2

De jaarlijkse herdenking van de Twentse razzia vond vandaag plaats. Op deze dag worden de mannen herdacht wie bij de jodenvervolging in de regio werden opgepakt. Alle 105 opgepakte joden vonden hun dood in concentratiekamp Mauthausen.

Nadat in de nacht van 19 en 20 juli 1941 telefoonkabels van de Wehrmacht werden doorgesneden, besloten de Duitsers maatregelen te nemen. Alle inwoners wie ouder waren dan 25 jaar moesten meewerken aan een kabelwacht. Hierbij moesten ze telefoondraden bewaken. Op 13 september 1941 werden er opnieuw kabels doorgesneden en werden de joden aansprakelijk gesteld. Hierbij werden de 105 joodse mannen opgepakt. De herdenking werd geopend door Bert Oude Engberink.

Enschede FM sprak vooraf met Bert Oude Engberink. En verslaggever Niclas Zomer bezocht de herdenking. Beluister de items hierboven. TV Enschede was bij de herdenking aanwezig. Bekijk dat item hierboven.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.