Verkeer
Stuur appje
Zoek

Crowdfundingsexpert Micha van de Water: 'Voor geld moet je niet bij mij zijn'

Crowdfunding. Bij dat woord denkt de gemiddelde Nederlander waarschijnlijk aan geld; via crowdfunding haal je geld op bij vaak onbekende mensen en bedrijven om jouw dromen te kunnen verwezenlijken. Maar is dit wel zo? Micha van de Water is crowdfundingsexpert. Naar eigen zeggen de enige onafhankelijke van Nederland en zijn slogan luidt: 'Als je alleen maar geld nodig hebt, moet je niet bij mij zijn'. Dinsdag 27 september geeft de Enschedeër een workshop in de Hengelose bieb, tijdens de allereerste Ideeënwerkplaats.

Impact

Volgens Micha van de Water is geld geen eerste vereiste als je met een idee impact wilt maken. "Mensen komen vaak bij mij met vragen als 'Ik heb een goed idee en daarvoor duizend euro nodig, waar haal ik dat vandaan?'. Ik vraag hen dan: 'Waar heb je het voor nodig? Kun je je doel ook op een andere manier bereiken?' Je moet mensen proberen te verleiden om onderdeel te worden van jouw project. Dan gaat het dus in de eerste plaats om gevoel en niet om geld."

“De crux van crowdfunding is om via jouw netwerk in het netwerk van jouw netwerk te komen.”

Wegvallende subsidie

Hij snapt wel waar dat denken vandaan komt: "Ik begeleid veel instellingen, die voorheen vaak dreven op subidie. Als die geldstroom, om welke reden dan ook, wegvalt, denken ze dat ik ze op een andere manier aan geld kan helpen. Maar geld is ook maar een middel om iets te bereiken."

Gunfactor

"De crux van crowdfunding is om via jouw netwerk in het netwerk van jouw netwerk te komen. Zo blijft het altijd relatief dichtbij. Het draait om de warme aanbeveling en de gunfactor. Dat realiseer je vaak met vrienden en familie. Die zijn bereid om in hun netwerk te vertellen over jouw gave project. Een voorbeeld: een muzikant die een plaat wil uitbrengen, heeft daarvoor geld nodig. Dan kan ie het best 'aankloppen' bij mensen in zijn netwerk die iets met zijn genre muziek hebben. Hij hoeft die mensen na afloop niet te belonen door ze het geleende geld terug te geven, hij kan ze ook een stoeltje op de eerste rij aanbieden bij de release van de plaat. Dat heeft veel meer waarde voor zo iemand dan geld."

Robin Hood

Van het helpen van kunstenaars en muzikanten kan Van de Water niet leven: zij hebben al nauwelijks geld om hun project van de grond te tillen, laat staan om een adviseur te betalen. Op de vraag hoe de Enschedeër zijn geld dan verdient, geeft hij lachend antwoord: "Wat dat betreft ben ik een soort Robin Hood. Bedrijven die mij inschakelen betalen een regulier uurtarief, maar personen die dat niet kunnen, betalen pas wanneer mijn werk succesvol blijkt. No cure, no pay dus."

icon_main_info_white_glyph

Ideeënwerkplaats

Hengeloërs met plannen die hun straat, wijk of stad mooier of sterker maken, kunnen dinsdag 27 september vanaf 19.30 uur terecht in de Ideeënwerkplaats in de Hengelose bieb. Helemaal als ze voor de verwezenlijking van die plannen hulp van anderen nodig hebben. Iedereen is van harte welkom en aanmelden is niet nodig. Sprekers/workshopverzorgers zijn Bert Otten (voorzitter van de Slinger Hengelo), provinciaal initiatievencoach Lidy Noorman en crowdfundingsexpert Micha van de Water. Info: www.bibliotheekhengelo.nl/idee

Oud-bankmedewerker

Vroeger werkte Van de Water voor een bank, maar dat werk gaf hem minder voldoening dan wat hij nu al weer bijna tien jaar doet: "Banken zijn geldgedreven en risicomijdend. Wat ik doe met mijn opdrachtgevers is net andersom. Veel minder denkend vanuit geld en juist risico's nemend. Dat ik vroeger bij een bank werkte, geeft me wel als voordeel dat ik dat wereldje ken."

Micha van de Water Ernst Bergboer
"Ik ben een soort Robin Hood. Bedrijven die mij inschakelen betalen een regulier uurtarief, maar personen die dat niet kunnen, betalen pas wanneer mijn werk succesvol blijkt."
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.