Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Voorwaardelijke celstraffen voor wapenverzamelaars uit Enschede en Rossum

221957 straf

De rechtbank in Almelo heeft twee verzamelaars van wapens en munitie uit de Tweede Wereldoorlog veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraffen van acht weken. Rudi ter W. (57) uit Enschede en Arend Jan L.B. (56) uit Rossum kregen de straf voor het bezit van respectievelijk een pistool en zeven granaten (panzerfausten). Beide krijgen een proeftijd van een jaar.

De straf is flink lager dan de eis die de officier van justitie twee weken gelegen neerlegde: twaalf maanden voorwaardelijk voor Ter W. en zes maanden voorwaardelijk voor B.. Volgens de rechter is het echter niet zeker dat de verzamelingen van beide oorlogsfanaten uit meer illegale spullen bestond.

Vernietigd
De wapens en munitiedelen zijn enkele jaren geleden namelijk wel in beslag genomen, maar niet bemonsterd. Ook is er geen proces verbaal opgemaakt van de vondsten, die direct door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie zijn vernietigd. Bij de uiteindelijke straf heeft de rechtbank ook rekening gehouden met het verloop van de zaak, die ruim drie jaar duurde. Dat de verdachten al die tijd in onzekerheid hebben gezeten heeft meegewogen in de beslissing van de rechter.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.