Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Solar Team Twente naar de European Solar Challenge in België: ʹWij gaan 100 procent voor de titelʹ

Woensdag vertrok een team van studenten van Universiteit Twente en Saxion naar het Belgische Zolder voor de European Solar Challenge. Vorig jaar won het Solar Team Twente de Solar Challenge Morocco, een alternatief voor de wereldwijde wedstrijd die normaal in Australië wordt geracet. Nu gaat het om de Europese titel.

Die European Solar Challenge is een wedstrijd voor zonneauto's. Anders dan elektrische auto's, rijden die milieuvriendelijke voertuigen op zonne-energie. Die wordt geleverd door zonnepanelen op en aan de auto. Het Twentse team rijdt met de nieuwe zonneauto van Solar Team Twente en met de 'oude' auto uit 2019 - en dus ook tegen elkaar. Het team bestaat uit oude en nieuwe leden van het Twentse zonneteam.

Stresstest voor team en auto

"Wij gaan natuurlijk voor honderd procent voor de titel. We hebben een mooie auto gekregen." Teammanager Kirsten Bouwman ziet de European Solar Challenge in België dit weekend met vertrouwen tegemoet. Op het voormalige Formular 1-circuit in Zolder concurreert het Solar Team Twente met teams uit verschillende Europese landen. De auto die in 24 uur de meeste rondjes rijdt, wint. Omdat de zon niet de hele tijd schijnt, mogen de teams ook tijdens de race de batterij opladen. Toch beschouwt Bouwman de race in België als een 'stresstest voor de auto en het team'.

Uitgelezen kans

Die jonge Teammanager is een van 21 full-time studenten die in de regio Twente met hun kennis aan de innovatie van solar-auto’s werken. Bouwman zelf studeert design-engineering aan de Universiteit van Twente. Samen met mensen van Hogeschool Saxion vormen de studenten een multidisciplinair team. "Iedereen kan gewoon doen waar hij of zij goed in is en wat hij willen leren", aldus Bouwman. Zij vindt het een ʹgaaf projectʹ want ʹduurzaamheid in combinatie met mobiliteit is heel interessantʹ en beschouwt Solar Team Twente als een ʹuitgelezen kansʹ.

Samenwerking

De studenten werken niet alleen met elkaar samen. Solar Team Twente is verbonden aan bedrijven als 3T, Fokker en Lenovo. De wisselwerking tussen studenten en bedrijven is groot, volgens Bouwman. Beide hebben hetzelfde doel voor ogen: de verduurzaming van mobiliteit. De grootste uitdaging daarbij is om zonne-energie-energie efficiënt op te slaan. Een race als de European Solar Challenge biedt een uitgelezen kans om nieuwe, slimme oplossingen daarvoor uit te testen.

Uitdagingen

"Daar zijn we veel met bezig. Maar het gaat voor ons ook over efficiëntie, over hoe je met de beschikbare energie omgaat", aldus Bouwman. Dat is des te belangrijker als het minder mooi weer is, zoals dat aankomend weekend weleens het geval kon zijn.

Kirsten bouwman
Kirsten Bouwman, student aan de UT, leidt het Solar Team Twente dit weekend
Beeld: Ernst Bergboer

Maar er zijn meer uitdagingen. Zo is de auto ontworpen voor wedstrijden in Australië. "Daar heb je een of twee bochten. De rest is rechtdoor. Op de circuit in Zolder is dat helemaal anders." Verder worden de reglementen elke keer aangepast. "Die interpreteert iedereen op een andere manier."

Een echte favoriet kan Bouwman voor dit weekend niet benoemen. Iedereen is tegenstander, dus ook het collega-team uit Twente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.