Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Cursus herinneringen ophalen geeft demente Hengeloër betere kwaliteit van leven

74024 dementie
Michiel Geurtse van Wijkracht: "Samen iets ondernemen en herinneringen ophalen heeft een gunstig effect op het onderlinge contact."
Beeld: 1Twente

Wijkracht Ouderen Hengelo verzorgt vanaf woensdag 21 september in Kulturhus Hasselo een serie bijeenkomsten voor mensen met dementie en hun mantelzorgers, onder de naam 'Kracht van Herinneringen'. "Samen iets ondernemen en herinneringen ophalen heeft een gunstig effect op het onderlinge contact. Tijdens deze bijeenkomsten leren we mensen hoe ze dit zelf kunnen doen", aldus Michiel Geurtse van Wijkracht.

Verbeterd contact

Geurtse: "Door samen bewust positieve herinneringen op te halen, kan er een verbeterd contact ontstaan. Het zelfvertrouwen van de mensen met dementie kan toenemen en de kennis van mantelzorgers over dementie wordt vergroot."

De werkwijze is volgens Geurtse gebaseerd op de 'bewezen effectieve aanpak' voor het begeleiden van mensen met dementie in andere Europese landen. Tijdens 6 tot 8 bijeenkomsten worden aan de hand van verschillende thema’s herinneringen opgehaald.

“'Voor het eerst in tijden gingen we samen weer lachend naar huis.'”

Positieve reacties

Deelnemers die deze bijeenkomsten al eens gevolgd hebben, waren zeer positief, weet Geurtse. "Ik heb reacties gehoord als 'Het is zo fijn dat we er achter komen dat we ook gezamenlijke herinneringen hebben, bij het zien en ruiken van al die voorwerpen, foto’s en geuren' en 'Voor het eerst in tijden gingen we samen weer lachend naar huis.'"

Tijdens de bijeenkomsten wordt informatie en tips gegeven. Vanuit verschillende thema’s als eten en drinken en vakantie worden herinneringen opgehaald. Altijd met een positieve insteek: "We richten ons op wat nog wél kan en we krijgen meer begrip voor elkaar."

icon_main_info_white_glyph

Informatie

De bijeenkomsten zijn voor mensen met beginnende dementie samen met de partner, zoon/ dochter of andere mantelzorger. Voor informatie of opgave: www.wijkrachtacademie.nl of [email protected] of docent [email protected] /06 34356831.

Ervaringen uitwisselen

De bijeenkomsten in Kulturhus Hasselo starten op woensdag 21 september. Het gaat om zes achtereenvolgende woensdagen met een uitloopmogelijkheid van één of twee weken. Naast de 'herinneringstraining' is er ook ruimte voor het uitwisselen van ervaringen en het stellen van vragen over dementie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.