Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Hufterboetes: Enschede grootste stijger van heel Nederland

Handhaving Enschede Boa Scooterverbod Still Video
In Enschede steeg het aantal boetes flink: volgens de gemeente omdat een camerasysteem nu de binnenstad controleert in plaats van boa's
Beeld: Still video 1Twente

Boetes voor wildplassen, geluidsoverlast of rechts inhalen: in Enschede worden ze flink uitgedeeld. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat het aantal zogeheten 'hufterboetes' in 2021 hier het hardst steeg van heel Nederland.

In geen enkele andere gemeente steeg het aantal uitgedeelde hufterboetes zo hard als in Enschede. In 2020 schreef de politie daar nog 2124 boetes uit, afgelopen jaar kwam dat aantal uit op 7614: dat komt neer op 3,5 keer zoveel. Landelijk staat Enschede nu op plek zes van gemeenten met de meeste hufterboetes.

Camerasysteem

De stijging zou veroorzaakt zijn door een camerasysteem met kentekenherkenning in de binnenstad, zo stelt de gemeente tegenover RTL Nieuws. In de binnenstad zijn auto's en scooters verboden sinds 1 september 2020. Eerst handhaafden boa's die regel, inmiddels gaat dat voornamelijk via het camerasysteem. Wie met de auto langs de camera's rijdt, krijgt automatisch een envelop op de mat.

RTL Nieuws keek naar 175 verschillende 'ergernis veroorzakende vormen van gedrag' en analyseerde de boetecijfers uit 2021 van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Daarbij gaat het bijvoorbeeld om wildplassen, foutparkeren, het achterlaten van straatafval en het veroorzaken van geluidsoverlast.

Stadserf Gemeente Enschede
Lees ook
Hoe 11 camera's verantwoordelijk zijn voor bijna de helft van alle boetes in Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.