Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschede moest dit jaar vijf bedrijven nee verkopen, regels 'Techbase' worden versoepeld

Boeings op Airport Twente 2 Ernst Bergboer
De Technology Base Twente biedt ruimte aan luchthavengebonden bedrijvigheid in de hightechsector.
Beeld: Ernst Bergboer

'De Technology Base biedt de ruimte voor proeffabricage.' Dat zinnetje voorkwam dit voorjaar in feite de komst van mogelijk vijf bedrijven naar het gezamenlijke bedrijventerrein van de gemeente Enschede en de provincie Overijssel bij Twente Airport. De gewenste ontwikkeling van de 'Techbase' is (te) strak geformuleerd. Bedrijven willen meer dan alleen een proeffabriek. En dus moet Enschede nee verkopen. Het college van B&W wil de mogelijkheden op het terrein daarom zo snel mogelijk verruimen.

"Ze voldeden precies aan het profiel", vertelt wethouder Jeroen Diepemaat over de vijf gegadigden die zich dit voorjaar meldden voor een bouwkavel in het luchthavengebied. Namen of details kan hij vanwege onderhandelingsposities niet prijsgeven. "Maar neem maar aan dat het bedrijven zijn in de technologische hoek met een sterke focus op R&D (Research & Development ofwel 'onderzoek en ontwikkeling', red.)."

Innovatieve materialen

De provincie en de gemeente willen van de Technology Base een 'iconisch' bedrijvenpark maken en dat betekent dat niet zomaar elk bedrijf er zich mag vestigen. Alleen gegadigden die actief zijn in de zogeheten sector HTMS-AMM zijn er welkom. Die afkorting staat voor Hightech Systemen en Materialen/Advanced Materials and Manufacturing en houdt grofweg het ontwikkelen van producten op basis van innovatieve materialen, die gezien de aanwezigheid van de startbaan bij voorkeur luchthavengebonden zijn.

Er ligt nog zo'n 10 hectare aan kavels te wachten, maar is nog niet makkelijk om deze in te vullen. Eerder leek een batterijenfabriek van Lithium Werks de grote banenmotor te worden, maar die plannen bleken een luchtkasteel. Toch is er genoeg interesse, volgens wethouder Diepemaat. "In het geval van deze bedrijven ook echt concreet, maar we kwamen er achter dat het bestemmingsplan het niet toestaat."

Struikelblok

Zo'n acht jaar geleden, toen een burgerluchthaven van de baan was, heeft de zogeheten commissie Wientjes een profiel voor de ontwikkeling van het luchthavengebied opgesteld. Daaruit is een gebiedsvisie en een bestemmingsplan voor de Techbase voortgekomen. De focus op het bedrijventerrein ligt op onderzoeken, ontwikkelen en testen, waarbij productie een sterk ondergeschikte functie heeft. In de gebiedsvisie wordt zelfs 'proeffabricage' als uitgangspunt genoemd.

Vooral dat laatste blijkt voor gegadigden een struikelblok. Er blijkt behoefte aan meer ruimte voor productie op de Technology Base. Diepemaat: "We zien dat R&D en productie hand in hand gaan. Dat willen we nu meer mogelijk maken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er straks een grootschalige fabriek staat met nog 1 procent Research & Development."

Evaluatie 8 jaar Techbase

Het college heeft vorige week officieel aangekondigd dat het voornemens is om het bestemmingsplan van de Technology Base aan te passen. Binnenkort zal deze wijziging worden gepubliceerd. Volgens wethouder Jeroen Diepemaat gaat het om een betere definitie van de productiemogelijkheden. Dit obstakel is overigens onlangs ook genoemd in een evaluatie van acht jaar Technology Base Twente.

“Deze vijf bedrijven gaan natuurlijk niet stilzitten”

Diepemaat zegt niet vooruit te willen lopen op de bespreking van de evaluatie in de gemeenteraad. "Deze beperkingen hebben we afgelopen voorjaar zelf geconstateerd, toen was de evaluatie nog in volle gang. Bovendien verandert dit volgens ons niets aan de visie van de Technology Base, zoals die door de commissie Wientjes is verwoord. De evaluatie zal waarschijnlijk nog eerder door de gemeenteraad worden besproken dan het gewijzigde bestemmingsplan."

Een verruiming van de gewenste bedrijven is volgens Diepemaat niet aan de orde. Het college wil haast maken met de wijziging, om bedrijven niet langer 'nee' te hoeven verkopen. "Al gaan deze vijf bedrijven natuurlijk niet stilzitten en waarschijnlijk verder kijken."

Boeings op Airport Twente 2 Ernst Bergboer
Lees ook
Testvluchten, evenementen, grote bedrijven én geluk: komt Twente Airport zo uit de rode cijfers?
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.