Verkeer
Stuur appje
Zoek

Drie extra etages voor 75 appartementen bovenop hoofdgebouw Hazemeijer Hengelo

16133 03 VO B04 Hazemeijer A3 d d 06 04 2022 3 Roelofs en Haase
Een impressie van het beoogde plan gezien vanaf de kant van de Emmaweg.
Beeld: Roelofs en Haase / Hurenkamp Architecten

Er ligt een ambitieus plan voor het industriële Hazemeijer-complex aan de Tuindorpstraat. Bovenop het dak van het grootste centraal gelegen gebouw B04 wordt een aantal nieuwe woonlagen met zo'n vijfenzeventig appartementen gerealiseerd. Op een schets met het beoogde ontwerp is te zien dat het gebouw wordt verhoogd met drie nieuwe etages.

Ontwikkeling Hart van Zuid

De gemeente Hengelo staat positief tegenover de plannen voor een verhoging van gebouw B04 met 75 appartementen, een project van projectontwikkelaar Roelofs en Haase uit Rijssen. "De toevoeging van woningbouw versterkt de kracht van een mix aan functies op het Hazemeijer-terrein en levert daarmee een mooie bijdrage aan de ontwikkeling van Hart van Zuid en de binnenstad", zegt een woordvoerder van de gemeente.

Ambitie

Het realiseren van meer woningen in Hart van Zuid is een belangrijke ambitie van het college van B en W. De komende jaren komen er zo’n 1.000 woningen in het gebied, zowel huur- als koopwoningen. Dat betekent niet alleen nieuwbouw, maar ook het herbestemmen van industriële panden. Vorig jaar werd al bekendgemaakt dat het Hazemeijer-complex wordt ontwikkeld tot een gebied met verschillende functies, waar ook woningen onderdeel vanuit maken. Dit staat onder meer vermeld in het actieplan Hart van Zuid met daarin de ontwikkeling van het gebied voor de komende jaren.

“De toevoeging van woningbouw versterkt de kracht van een mix aan functies op het Hazemeijer-terrein en levert daarmee een mooie bijdrage aan de ontwikkeling van Hart van Zuid en de binnenstad.”

Voorlopig ontwerp

Volgens de gemeente zit het plan voor gebouw B04 van het Hazemeijer-complex nog in de fase van vooroverleg. "Er wordt de projectontwikkelaar hard gewerkt aan de verdere uitwerking naar een definitief ontwerp en de gemeente is nauw betrokken bij dit proces in aanloop naar de indiening van een aanvraag voor omgevingsvergunning door de projectontwikkelaar. De erfgoedcommissie kijkt, net als het supervisieteam Hart van Zuid, al vanaf een vroegtijdig stadium mee met de uitwerking van de plannen."

Erfgoedcommissie

Het idee om nieuwe bouwlagen toe te voegen aan het bestaande gebouw, is positief ontvangen door de Erfgoedcommissie. Die heeft inmiddels gekeken naar de verschillende ontwerpen en is bijvoorbeeld positief als het gaat om het open karakter van de gevels in het ontwerp. Er is dus niet gekozen voor dichtgezette glasvlakken. "De nieuwe gevelwand staat in het ontwerp een geveldikte terug ten opzichte van de oudbouw en “zet zich daardoor meer af”, schrijft de commissie in een advies. "Er is daardoor meer rust in de vormgeving van de gevels dan in eerdere ontwerpen werd bereikt."

16133 03 VO B04 Hazemeijer A3 d d 06 04 2022 2 Roelofs en Haase
Impressie van het beoogde plan gezien vanaf de Tuindorpstraat.
Beeld: Roelofs en Haase / Hurenkamp Architecten

'Liever geen beton maar composiet'

Kritisch is de commissie wel over de keuze om beton te gebruiken. "Dit past bij het gebruik in het industriële complex, maar is niet duurzaam. Gezien de duurzaamheidsambitie van de gemeente adviseert de commissie om een ander materiaal te kiezen, zoals bijvoorbeeld biobased composiet." Biobased composiet is een materiaal dat voor tachtig procent bestaat uit plantaardige vezels die worden gebonden door een hars. Het gaat zo'n vijftig jaar mee. Beton heeft daarentegen een levensduur van ongeveer honderd jaar.

Omgevingsvergunning

De projectontwikkelaar heeft nog geen verdere details bekendgemaakt over het project. Het is de bedoeling dat aan het einde van het jaar een informatiebijeenkomst wordt georganiseerd voor de buurt en andere geïnteresseerden. Op de website van de Hazemeijer kunnen mensen wel al aangeven of ze interesse hebben in een van de appartementen.

De planning is dat er op z'n vroegst medio 2023 wordt gestart kan worden met het realiseren van woningen op het voormalige fabrieksterrein. "Voor het zover is moet er eerst een omgevingsvergunning en een uitgebreide procedure worden gevolgd van ongeveer een half jaar," aldus de gemeente.

icon_main_info_white_glyph

BOEi

In 2020 werd het industriële Hazemeijercomplex uit 1907 door Hazemeijer Hengelo BV, een dochteronderneming van BOEi, verkocht aan de bouwonderneming uit Rijssen om het gebied verder te ontwikkelen. Dat bedrijf heeft al jarenlang ervaring met stadsvernieuwing en het herbestemmen van historisch erfgoed, zoals destijds het Rechthuys in Almelo en de voormalige Emmaschool in Enschede.

BOEi zorgde er de afgelopen jaren al voor dat er meer bedrijvigheid op Hazemeijer-terrein kwam. Veel ondernemers trokken met hun bedrijf in de voormalige fabriekspanden, zoals in gebouw B04. Door de mix van ondernemers en straks ook inwoners, moet er een levendige, bruisende plek ontstaan in dit stadsdeel. In 2021 kreeg de locatie al een impuls door de komst van het techniekmuseum en kunstenschool Oyfo.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.