Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschede wil cameratoezicht in binnenstad opnieuw uitbreiden

20210426 COEN KRUKKERT CAMERA BEWAKING TOEZICHT RAADHUISSTRAAT BINNENSTAD ENSCHEDE
Een van de elf locaties in de binnenstad waar cameratoezicht plaatsheeft is het Ei van Ko. Aan de Bolwerkstraat (tegenover de muur) hangen twee camera's op dezelfde locatie.
Beeld: 1Twente/Coen Krukkert

Voor de tweede keer in een paar jaar tijd is de gemeente Enschede van plan om het cameratoezicht in de binnenstad uit te breiden. Op dit moment hangt of staat er op twaalf locaties in de stad een digitale camera, die 24 uur per dag en 7 dagen per week beelden schiet. Als het aan het college van B&W ligt, komen daar op korte termijn nog drie nieuwe plekken bij.

De wens wordt uitgesproken door burgemeester Roelof Bleker in een conceptplan dat hij heeft laten opstellen voor het veiligheidsbeleid van de stad. Al bij zijn aanstelling heeft Bleker laten doorschemeren dat hij aan de slag wil met de veiligheid in Enschede en het veiligheidsgevoel van inwoners. Dit concept is de basis voor verdere besluiten die uiteindelijk door de gemeenteraad moeten worden genomen. Om maar wat voorbeelden te noemen: een hardere aanpak van drugsoverlast in Enschede en Glanerbrug, meer aandacht voor Bibob-onderzoeken en het uitbreiden van het aantal camera's kosten immers extra geld.

Van 10 naar 15 camera's

In 2017 telde de binnenstad van Enschede - volgens een jaarverslag - nog tien camera's waarmee de politie een oogje in het zeil houdt, met name op uitgaansavonden en bij grote evenementen en demonstraties. Bij het Ei van Ko (ter hoogte van snoepwinkel Jamin) is er sindsdien een vaste camera bij gekomen. Ook wordt er op het stadserf gebruik gemaakt van zogeheten flexibel cameratoezicht: een mobiele camera die op verschillende plekken kan worden ingezet, zoals onlangs aan de door (drugs)overlast geteisterde Van Lochemstraat.

Veiligheid, zo blijkt uit een enquête van 1Twente eerder dit jaar, wordt door veel Enschedeërs genoemd als een van de belangrijkste aandachtspunten in de stad. Dat constateert ook burgemeester Bleker. 'Ondanks de inzet, hebben inwoners, ondernemers, maar ook de politiek het gevoel dat er te weinig gebeurt', schrijft hij aan de gemeenteraad.

'We moeten dus met elkaar meer laten zien wat we doen en dat vraag extra inzet op communicatief vlak, maar wellicht ook van de gemeente zelf en partners als de politie.' Een van die maatregelen die het veiligheidsgevoel van inwoners moet verbeteren is dus de komst van drie nieuwe camera's.

Waar komen de camera's?

Over de exacte locatie van de nieuwe camera's is niets te zeggen. 1Twente heeft de gemeente daar naar gevraagd, maar die laat via een woordvoerder weten dat dat nog niet bekend is. 'Samen met de binnenstadpartners en het expertteam cameratoezicht wordt er momenteel onderzocht welke camera's (vast of flexibel) en welke drie locaties worden aangewezen.'

Het is dus ook niet bekend over het gebied waarbinnen cameratoezicht plaatsheeft wordt uitgebreid. In principe valt slechts een deel van het stadserf onder het cameragebied, grofweg het Ei van Ko, het gebied op en rond de Oude Markt, het Wilminkplein en het Stationsplein. Ook loopt er nog een proef met flexibel cameratoezicht bij de fietstunnels tussen Boswinkel en Wesselerbrink/Helmerhoek, waarbij alleen mensen worden gefilmd die daarvoor toestemming hebben gegeven via een app op hun telefoon.

Live meekijken in uitgaansnacht

Cameratoezicht en privacy gaan hand in hand. De burgemeester is in zijn gemeente verantwoordelijk voor de verwerking van (publieke) camerabeelden als het gaat om de bescherming van persoonsgegevens. Maar de feitelijke regie van het cameratoezicht ligt bij de politie. Die maakt immers gebruik van de beelden voor handhaving van de openbare orde. Particulieren kunnen geen beelden opvragen die door de twaalf camera's in de binnenstad zijn gemaakt.

Camerabeelden worden maximaal 28 dagen bewaard, waarna deze worden gewist. Binnen die periode kan alleen de politie beelden terugkijken en bewaren als dat in het belang is van onderzoek. Het live bekijken van camerabeelden gebeurt vanuit de meldkamer in Hengelo. Het aantal uren dat er iemand meekijkt is uitgebreid van 16 naar 46 uur per maand. Wanneer, dat is afhankelijk van flexibele diensten, evenementen en feestdagen., maar in ieder geval wordt er elke zaterdag tussen 22.00 en 06.00 uur live meegekeken vanuit de meldkamer.

89 opstootjes, 23 vechtpartijen

De gemeente is verplicht om jaarlijks een verantwoordingsverslag te publiceren met betrekking tot het cameratoezicht. Het meest recente verslag dateert van mei 2020 en omvat cijfers uit 2019. Tijdens de zaterdagnachten in dat jaar is er 317 keer gebruik gemaakt van camerabeelden in de binnenstad van Enschede. In de meeste gevallen gaat het om opstootjes (89 keer), hinderlijk of intimiderend gedrag (40) of personen die zich verdacht gedragen (40). Als het gaat om geweldsdelicten, zijn er 23 vechtpartijen, 14 mishandelingen en 1 steekincident vastgelegd.

Extra inzet is er in het zelfde jaar geweest rondom de camera op het Wilminkplein. Het plein wordt al jaren geteisterd door overlastgevende groepen en drugsoverlast. Het is dan ook niet verrassend dat op camerabeelden vooral drugsdelicten zijn vastgelegd. Van de 661 opgenomen incidenten is er 335 keer sprake geweest van drugsgebruik, 59 keer 'dealgedrag' en 33 keer een daadwerkelijke drugsdeal.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.