Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Camil A. (61), tot levenslang veroordeeld voor Enschedese 'kwartetmoord', overleden

Van Leeuwenhoekstraat Foto RTV Oost
Het pand aan de Van Leeuwenhoekstraat waar zich de viervoudige moord afspeelde.
Beeld: RTV Oost

Camil A., de vader die samen met zijn twee zonen is veroordeeld voor de viervoudige moord in Enschede, is zaterdag op 61-jarige leeftijd overleden. Dat meldt RTV Oost. De man zou een natuurlijke dood zijn gestorven, maar er wordt vrijwel zeker nog nader onderzoek gedaan naar de exacte oorzaak. Zowel de vader als zijn twee zonen werden tot levenslang veroordeeld, maar de drie zijn tegen het vonnis in hoger beroep gegaan. Door: Jan Colijn & Tom Meerbeek (RTV Oost)

Roy van der Wal, een van de advocaten in deze zaak, heeft het overlijden van Camil A. bevestigd. De raadsman, die oudste zoon Dejan bijstaat, werd zaterdag rechtstreeks door de familie van A. over het overlijden geïnformeerd. De vader overleed vanochtend in zijn cel in Veenhuizen.

Doelwit van aanslagen in de gevangenis

Volgens bronnen is Camil A. een natuurlijke dood gestorven, maar werd hij in de aanloop naar zijn overlijden getroffen door voedselvergiftiging.
De nabestaanden zullen waarschijnlijk aandringen op nader onderzoek. Vooral ook omdat zowel de vader als zijn zonen in de gevangenis meermalen met de dood zijn bedreigd en de vader en oudste zoon Dejan doelwit waren van aanslagen.

Zo werden in de gevangenis meerdere pogingen gedaan om vader Camil te liquideren, een eerste keer enkele dagen na het vonnis op 6 november 2020. Oudste zoon Dejan werd in de gevangenis neergestoken, maar hij overleefde de aanslag. Ook zijn de vader en zijn zonen al meermalen naar andere strafinrichtingen overgeplaatst, omdat ze vanwege de aanslagen en aanhoudende bedreigingen hun leven niet zeker waren.

Wenzel Tuma, advocaat van Camil A., was niet bereikbaar voor commentaar.

Levenslang

Camil A. en zijn zonen Dejan en Denis werden in eerste instantie veroordeeld tot levenslang. De vader en zijn zonen werden door de rechtbank schuldig bevonden aan de viervoudige moord in een growshop aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede. Daarbij werden vier mannen op klaarlichte dag van dichtbij doodgeschoten.

De vader en zijn zonen tekenden beroep aan tegen de uitspraak. In oktober stond er voor het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden een nieuwe pro-formazitting op de rol.

903399
Lees ook
Driemaal levenslang voor viervoudige moord in growshop Enschede

Altijd ontkend

De vader en zijn zonen hebben altijd ontkend verantwoordelijk te zijn voor de schietpartij, die volgens de rechtbank alle kenmerken had van een koelbloedige executie. Zoals RTV Oost destijds berichtte, hadden de vader en zijn zonen een hoogoplopende ruzie gehad met twee van de vier slachtoffers over de levering van een partij hennepstekken. Volgens de vader en zijn zonen voldeden deze stekjes niet aan de kwaliteitsnormen.

Vader verbrak stilzwijgen

Het motief is eigenlijk nooit echt bekend geworden. Vooral omdat de vader en zijn zonen zowel tijdens de rechercheverhoren als tijdens de rechtszaken stelselmatig een beroep op hun zwijgrecht deden. Maar juist met het oog op het hoger beroep had vader Camil dit stilzwijgen doorbroken en een uitvoerige verklaring afgelegd. Al bleek uit onderzoek door RTV Oost dat die verklaring een aantal cruciale hiaten bevatte.

Gevolgen hoger beroep

Wat de gevolgen van het overlijden van Camil zijn voor het verdere verloop van het hoger beroep is nog onbekend. Zo is volgens advocaat Roy van der Wal onduidelijk wat voor verklaring Camil A. heeft afgelegd en wat hij heeft gezegd over de eventuele rol van zijn twee zonen bij het misdrijf. "Wat de gevolgen zijn voor het verdere verloop van het strafproces is iets waar ik niet op vooruit ga lopen. Ik ben eigenlijk nog maar net op de hoogte van het overlijden van de vader", aldus advocaat Van der Wal.

Uniek vonnis

Het vonnis is overigens uniek. Het was voor het eerst in de geschiedenis van de Nederlandse rechtspraak dat drie leden uit één gezin tot levenslang werden veroordeeld.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.