Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Enschede telt af tot diftar

238759 Diftar 2

De puntjes staan op de i. Enschede is klaar voor diftar, zegt wethouder Hans van Agteren. Over drie dagen wordt bij elke keer dat de grijze afvalcontainer aan straat gaat of de ondergrondse container wordt gebruikt, een tarief in rekening gebracht.

Afvalscheiding
Naast de vervuiler betaalt is het uiteindelijke doel om afvalscheiding te stimuleren. Nu nog produceert de gemiddelde Enschedeër jaarlijks 213 kilo restafval. Daarin zit veel gft, plastic, papier of glas, dat na recycling als grondstof kan dienen. Door gescheiden in te zamelen worden grondstoffen optimaal gebruikt. De veertien Twentse gemeenten hebben afgesproken dat een inwoner in 2030 nog maximaal 90 kilo restafval per jaar produceert.

Afvalcoaches
2017 is dus het jaar van diftar. De basis is dit jaar gelegd. Elke veertien dagen heeft Van Agteren overleg gevoerd met Twente Milieu. Afvalcoaches zijn ingeschakeld om zorgen rond diftar bij mensen thuis te bespreken. De Twentsche Courant Tubantia en TV Enschede FM hebben via een enquête 1.100 Enschedeërs ondervraagd over diftar. De geluiden uit de samenleving hebben geleid tot nieuwe inzichten en in enkele gevallen tot aanvulling op het afvalbeleid.

Ondergrondse container

De meeste zorgen rond diftar leven bij bewoners van flats en appartementen. Eigenaren en huurders van grondgebonden woningen hebben immers een grijze, groene en blauwe container om hun afval te scheiden. Hoogbouwbewoners maken gebruik van een ondergrondse container en hebben geen aparte mogelijkheid om gft-afval in te zamelen. Ander bezwaar: omdat je moet betalen voor de vuilniszak, wordt het opsparen van het afval gestimuleerd. Omdat er ook etensresten in de zak zitten, gaat het huis na verloop van tijd stinken.

Gft-container

Daarom gaan we de inhoud van de trommels van alle ondergrondse containers in de stad veranderen , zegt Van Agteren. Nu is de inhoud nog 80 liter, terwijl er voor 60 liter wordt betaald. In het eerste kwartaal komen er trommels van 40 liter. Er wordt dan 30 liter in rekening gebracht. Zo kan je dubbel zo vaak storten tegen dezelfde kosten.

Omdat de gemeente flatbewoners ook wil stimuleren gft-afval te scheiden, begint in Zuid een pilot met een aparte gft-container. De resultaten van de pilot in Hengelo met de schillenboer, die het gft-afval aan huis komt ophalen, ziet Enschede komend jaar ook met belangstelling tegemoet.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.