Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Regionale campagne CDA: 'Kies ons of kies Twents'

239746 image 4267318

Wie 15 maart naar de stembus gaat, zou het vakje van een regionale kandidaat rood moeten kleuren. Alleen zo kan Twente een vuist maken, is de gedachte achter een regionale voorkeurscampagne die door het CDA Overijssel is bedacht.

Het verkiezingsjaar 2017 was net een dag oud toen Mariska ten Heuw (SP) en Jaimi van Essen (D66) al een collega-politicus op bezoek kregen: Eugène van Mierlo. De Almelose CDA'er, 34ste op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, onthaalde zijn streekgenoten op een ontbijtje. Het was een speelse aftrap van de campagne. Bekijk de beelden hieronder.

En al staan Ten Heuw en Van Essen op een onverkiesbare, als het aan het CDA ligt maken zij straks hun opwachting in de Kamer. En met hen zoveel mogelijk andere Twentenaren. De christendemocraten zijn daarvoor in Overijssel een campagne begonnen. "We hebben natuurlijk het liefst dat mensen op 15 maart CDA stemmen", zegt Danny de Vries, campagneleider in de provincie. "Doen ze dat niet, zou het mooi zijn als mensen in elk geval op een kandidaat uit Twente stemmen." Elders in Overijssel luidt het advies het vakje van een kandidaat uit Salland, de Kop van Overijssel of het Vechtdal rood te kleuren.

Verhouding is zoek
De Vries wijst op het kleine aantal Twentse Kamerleden op dit moment. Het zijn er, afgezien van volksvertegenwoordigers met een regioverleden, nu welgeteld twee: Han ten Broeke (VVD) en CDA'er Pieter Omtzigt. "Dat voor een regio met meer dan 600.000 inwoners. Vergelijk dat met Amsterdam, waar wel twintig Kamerleden wonen. De verhoudingen zijn zoek."

Van de zittende partijen in de Kamer hebben VVD, CDA en PvdA een Twentse kandidaat op een verkiesbare plek staan: Ten Broeke, Omtzigt en Sharon Dijksma, nu nog staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Andere partijen hebben streekgenoten op niet-verkiesbare plaatsen.

Regionale belangen
"Maar stel nou dat we een kabinet met CDA en VVD krijgen en zowel Omtzigt als Ten Broeke daarin een plek krijgen", zegt De Vries, dan houden we alleen Sharon Dijksma als Kamerlid uit Twente over. Dat is wel heel mager. Het is de vraag wie dan de Twentse of regionale belangen in de Kamer moet aankaarten."

Twents kiezen? Dit zijn de namen voor zover ze nu bekend zijn:

  • VVD Han ten Broeke (9, Delden), Krijn Lock (59, Enschede)
  • CDA Pieter Omtzigt (4, Enschede), Eugène van Mierlo (34, Almelo)
  • PvdA Sharon Dijksma (4, Enschede)
  • D66 Jaimi van Essen (30, Losser)
  • SP Mariska ten Heuw (42, Hengelo)
  • ChristenUnie Bert Tijhof (13, Rijssen-Holten), Janny Joosten (32, Enschede)
  • GroenLinks Janet Duursma (29, Delden)
  • VNL Peter Vermaas (9, Enschede)

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.