Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Commandant Brandweer Twente wil rook- en koolmonoxidemelders verplichten

240628 640px Smoke detector

Het bezit van rook- en koolmonoxidemelders moet verplicht worden voor consumenten. Dat stelt commandant Stephan Wevers van Brandweer Twente naar aanleiding van de jaarcijfers van zijn korps. Twente had in 2016 te maken met 36 meldingen van koolmonoxide, een verdubbeling ten opzichte van 2015. Het aantal branden kwam met 1.328 bijna 200 hoger uit dan in 2015 (1.144).

Dat de brandweer vorig jaar 36 keer een melding kreeg van koolmonoxide heeft volgens Wevers te maken met het feit dat meer burgers en bedrijven in bezit zijn van een koolmonoxidemelder. "De meldingen die daar het gevolg van waren hebben preventief gewerkt, maar hebben ook uitgewezen dat bijvoorbeeld aan veel verwarmingsinstallaties nog wel wat mankeert', aldus Wevers.

Giftig gas
Koolmonoxide is een reukloos en onzichtbaar giftig gas dat door een onvolledige verbranding van koolstof of andere fossiele brandstoffen bij inademing tot gezondheidsklachten en zelfs de dood kan leiden. Om beter te kunnen inspelen op de risico's van koolmonoxide heeft de Brandweer met Geas Energiewacht, leverancier en onderhoudsbedrijf van verwarmingsinstallatie, afgesproken dat deze consumenten vanaf dit voorjaar bij de aanschaf van een nieuwe installatie gaat voorlichten over de gevaren van het giftige gas.

Ook gaat Geas Twentse brandweermensen adviseren over koolmonoxide. "Rook- en koolmonoxidemelders zijn niet verplicht", zegt Wevers. "Maar dat zou wel zo moeten zijn. Er valt een hoop leed en ellende mee te voorkomen."

1.328 branden geblust
Wevers' collega's moesten in 2016 1.328 keer een brand blussen. "Een gemiddeld jaar", zegt de commandant over 2016. Dodelijke slachtoffers vielen daarbij niet te betreuren in Twente. "Dit is het tweede achtervolgende jaar dat er gelukkig geen doden zijn gevallen."

Een harde conclusie wil hij daar echter niet aan verbinden. "We hebben het gevoel dat we op een goede manier aan preventie en voorlichting doen, maar het gaat nog te ver om te stellen dat we daarmee daadwerkelijk dodelijke slachtoffers hebben voorkomen. We werken sinds 2013 in de nieuwe organisatie Brandweer Twente en doen veel aan onderzoek, data, preventie en voorlichting. Denk aan de Risk Factory bij de luchthaven. Maar de effecten daarvan zijn pas over een paar jaar echt goed te meten."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.