Enschede

Enschedese Dounia beleeft 'onmogelijke droom' bij RTL4

De Enschedese Dounia Rijkschroeff presenteert elke zondagmiddag het RTL4-programma Van passie naar droombaan. Zo heeft ze in elk geval haar eigen droombaan te pakken.

240883 image 6824224
Als meisje mijmerde de Enschedese Dounia Rijkschroeff (26) al over een carrière als televisiepresentatrice. Urenlang oefende ze voor de spiegel. Maar het leek haar een onmogelijke droom. ,,Ik had geen idee waar ik moest beginnen. Het leek voor mij als meisje uit het oosten eigenlijk onmogelijk om op televisie te komen." Maar nu is ze - met Sonja Silva - het gezicht van het RTL4-programma Van passie naar droombaan. Daarin helpen en stimuleren ze mensen om hun carrièredroom te realiseren. "Misschien wel negen van de tien mensen hebben een baan die ze eigenlijk niet ambiëren. Dat is toch vreselijk jammer. En de meesten van hen hebben geen idee waar ze moeten beginnen om de switch te maken."

Model
Eigenlijk een beetje haar eigen verhaal. Met dat verschil, dat zij gevraagd is voor dit programma. Dounia werkte de afgelopen tijd vooral als model en deed mee aan de Miss Nederlandverkiezing. Ze won niet, maar viel wel op. Het opende deuren. Maar dat betekent niet dat ze haar droombaan in de schoot geworpen kreeg, zegt ze. "Ik heb er net zo goed veel voor moeten doen en keihard aan mezelf moeten werken om te komen waar ik nu ben. Van pure vermoeidheid en ellende heb ik ook echt wel eens zitten huilen op de bank. Ik heb er ook dingen voor moeten laten staan, of er offers voor moeten brengen. Niet uitgaan bijvoorbeeld. Maar het ergste: verhuizen naar Amsterdam, dat was echt nodig. Maar je laat wel je familie achter en al je vrienden... Dat vond ik zwaar. Ik mis Enschede, gelukkig kan ik elk weekeinde nog lekker terug."
Accent

Voor het programma moest ze ook wat doen aan haar Twentse accent. "Ja, dat was ook een dingetje. Echt wel." En nog, als ze enthousiast wordt, komen de Twentse óóó's en ááááh's ineens terug . "Dan roept de regisseur: even stoppen. Dan moet ik even diep ademhalen... en dan gaan we weer verder op z'n Nederlands, haha." Voor het programma spreekt ze met mensen die hun passie waarmaakten en mensen die hun droom nog moeten verwezenlijken. Van mode-ontwerpers tot bakkers. Het levert soms aangrijpende televisie op, vindt ze. "Ik sprak een man, die zijn droombedrijf had gerealiseerd, samen met een compagnon. Het bedrijf was werkelijk hun passie. Maar toen overleed zijn compagnon aan kanker. Hij moet nu de grootst mogelijk moeite doen om het bedrijf overeind te houden. Deze man vertelt het verhaal, terwijl -ie voor een schilderij zit van zijn compagnon. Hij heeft het zelf gemaakt en hun hele verhaal zit erin verwerkt. Tot en met het afscheid. De tranen liepen ineens over mijn wangen." Ze schaamt zich er niet voor. "Ik deed het niet voor de kijkcijfers, ik was diep geraakt. Het was oprecht en dat zie je ook terug in de uit zending. Ik ben mezelf." Van Passie tot droombaan is elke zondag te zien om 15.30 uur.

Opstap
Rijkschroeff hoopt dat dit voor haar een opstap is naar een groter programma in de avond. "Maar ik heb geen zekerheid. Het kan ook hier bij blijven. Maar dan heb ik het wel meegemaakt en geprobeerd. Daar ben ik trots op." Haar boodschap is dan ook duidelijk: "Dit is wat ik anderen wil meegeven: durf de stap te zetten naar het onbekende. Durf."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM