Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO Vos struint rond in Enschede

240974 vos

Ze is er nog opgewonden van. Marieke van Hummel zag afgelopen weekeinde twee nachten achtereen een vos pal achter haar flat aan Park de Kotten rondsnuffelen. "Ik hoorde midden in de nacht gekraak in het bevroren gras. Rond half drie deed ik de gordijnen open en zag ik een vos."

Enschede FM sprak met Harry Koster, terreinbeheerder van Landschap Overijssel. Beluister het fragment hierboven.

De volgende nacht was het weer raak. "Toen zag ik het dier meer van opzij en was de rood-oranje vacht goed te onderscheiden", vertelt de Enschedese.

Park de Kotten
Van Hummel meldde haar ontdekking in de buurtapp, waarop enkele buurtbewoners aangaven de vos ook gesignaleerd te hebben. Het dier struint rond in het gebied tussen Park de Kotten en de weilanden en houtwallen rond het terrein van golfclub PW en het Ledeboerpark. ,,Misschien dat de zakken met plastic afval de vos aantrekken", oppert ze.

Dikke staart
Buurtbewoner Martin Hermes nam de vos kort voor kerst waar toen hij de hond uitliet in de omgeving van het golfterrein. ,,Op een grasveld tegen de bosrand. Met een heel dikke staart was hij aan het snuffelen." André van Penderen fietst dagelijks in alle vroegte - rond half zes - naar zijn werk en neemt al langere tijd een vos waar, met name in de omgeving van het fietspad aan de rand van de UT-campus. ,,Zo rond het ochtendgloren. Ik heb hem ook wel eens gezien in het Ledeboerpark.''

Harry Koster, terreinbeheerder bij Landschap Overijssel, kijkt niet op van de waarnemingen. ,,Vossen zijn opportunistische dieren die zich moeiteloos aanpassen. Tegenwoordig zijn ze niet meer zo mensenschuw en zie je ze ook in de bebouwde kom."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.