Verkeer
Stuur appje
Zoek

FC Twente Vrouwen heeft EK-gangers terug, uitblinkende Van Domselaar blijft definitief

Het EK in Engeland verliep voor de Oranjevrouwen toch wel teleurstellend met de kwartfinale als eindstation. Maar, sommige Twentse Leeuwinnen kijken individueel wel terug op een goed toernooi. Zo ontpopte Daphne van Domselaar zich onder de lat tot misschien wel de grootste verrassing aan de kant van Oranje. Ook Marisa Olislagers pakte de nodige minuten mee. Speeltijd waar ze op voorhand niet zomaar op had gerekend. Vrijdag keerden de internationals na een korte vakantie terug bij FC Twente Vrouwen.

Daphne van Domselaar startte het toernooi als tweede keeper achter de ervaren Sari van Veenendaal. Maar al in de eerste groepswedstrijd tegen Zweden moest die laatste geblesseerd naar de kant en maakte de Twente-goalie haar EK-debuut.

Lovende reacties

En dat deed ze met verve. Na afloop waren de reacties op haar spel dan ook louter positief. Iets wat Van Domselaar zelf enigszins verbaasde. "Het voelde voor mij als een wedstrijd die ik gewoon prima had gespeeld, niets bijzonders. Maar de reacties waren zo lovend dat ik dacht: volgens mij heb ik echt iets goed gedaan. Ik was gewoon blij en trots dat het goed ging en ik niet onder zenuwen was bezweken."

Al gauw wordt duidelijk dat de blessure van Van Veenendaal dermate zwaar is, dat ze niet meer in actie kan komen tijdens het EK. En dus kan Van Domselaar zich opmaken voor een basisplaats. Waar ze bij de eerste wedstrijd geen tijd had om zenuwachtig te zijn, omdat ze zo onverwacht moest invallen, was dat naar de tweede wedstrijd toe anders. "Dan ga je wel een beetje nadenken van: nu worden er dingen van me verwacht. je gaat er minder onbevangen in. Maar daar heb ik het met de coach over gehad en die zei: 'Doe maar lekker je ding, want het gaat juist goed.' Hij had er alle vertrouwen in."

Uitblinker bij oranje

Dat vertrouwen blijkt terecht, want Van Domselaar ontpopt zich tot uitblinker bij de Oranjevrouwen. In de kwartfinale tegen Frankrijk, sleept ze er met een aantal fantastische reddingen nog een verlenging uit voor het team. Uiteindelijk buigt ze alleen voor een strafschop. Het toernooi zit er dan op voor de Leeuwinnen.

Zelf kijkt Van Domselaar tevreden terug op haar eigen optreden. Ze heeft zichzelf verbaasd. "Het ging afgelopen seizoen bij FC Twente ook goed, maar dit is groter en er staat meer druk op. Ik ben heel blij verrast dat het qua zenuwen goed ging."

Daphne van Domselaar
Lees ook
Het werd 'haar' EK, maar Twentse sensatie kan Oranje Leeuwinnen niet voor uitschakeling behoeden

Buitenlandse interesse

Haar goede spel is niet onopgemerkt gebleven. Zo kwam er na het toernooi interesse uit het buitenland. Maar Van Domselaar blijft 'gewoon' bij FC Twente, waar ze onlangs nog een nieuw contract voor aankomend seizoen ondertekende. "het is lastig om op het laatste moment weg te gaan", zegt ze erover. "Het is leuk en een waardering voor mijn werk, maar ik blijf nog een jaar bij FC Twente. Definitief."

Na het EK zette Sari van Veenendaal trouwens een punt achter haar voetbalcarrière. Is Van Domselaar dan nu officieel de eerste keeper van Oranje? Ze blijft bescheiden: "Dat kan ik niet zomaar zeggen. Dat wordt in september weer bekeken. Maar ik heb me van mijn beste kant laten zien, meer kan ik niet doen."

"Puppy" Olislagers

Voor een andere speelster van FC Twente Vrouwen verliep het toernooi op persoonlijk vlak ook beter dan verwacht. Marisa Olislagers noemde zich op voorhand nog een "puppy" en rekende niet meteen op speelminuten tijdens haar eerste eindtoernooi. "'Elke minuut die ik maak is mooi en daar ben ik blij mee', zo ging ik erin. Dat was een fijne manier, want nu ben ik blij dat ik überhaupt heb mogen spelen."

Geen tijd voor zenuwen

En dat gebeurde sneller dan verwacht. In de eerste groepswedstrijd tegen Zweden moet Aniek Nouwen nog voor rust geblesseerd naar de kant. Olislagers is haar vervanger. En zoals van Domselaar ook al aangaf, was er, doordat het allemaal zo snel gebeurde, geen tijd om spanning te voelen. "Ik kon er niet echt over nadenken, wat ook wel heel fijn was eigenlijk. Het is toch heel anders dan hier bij FC Twente spelen, wat ook heel mooi is. Maar dit is het Nederlands elftal op een eindtoernooi en dat is extra bijzonder. Maar heel veel tijd om zenuwachtig te zijn, had ik niet."

In de tweede wedstrijd tegen Portugal start Olislagers in de basis.

Van middenvelder naar linksback

Ze is nog niet eens zo lang in beeld bij de Oranjevrouwen. In november vorig jaar werd ze door bondscoach Mark Parsons voor het eerst opgeroepen. In februari en april maakte ze ook deel uit van de selectie. Zelf denkt ze dat haar positiewisseling van middenvelder naar linksback heeft bijgedragen aan haar kansen bij oranje.

"Ik ben altijd middenvelder geweest. Toen zat ik ook altijd al bij nationale jeugdelftallen en ging het ook altijd heel goed. Maar sinds vorig seizoen ben ik linksback en ik denk dat dat wel iets heeft gedaan. Dat pakt eigenlijk heel goed uit. In mijn aanvallende kracht denk ik dat ik daar iets extra's te bieden heb."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.