Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

SP Hengelo pleit opnieuw voor energietoeslag studenten na uitspraak rechter

272865 euros1
De SP in Hengelo pleit opnieuw voor energietoeslag voor studenten na een uitspraak van de rechtbank in Arnhem. De rechter is van oordeel dat de gemeente Nijmegen een student niet mag uitsluiten van de compensatiemaatregel.
Beeld: 1Twente

De Hengelose SP-fractie heeft het college van B en W opnieuw met klem gevraagd om zelfstandig wonende studenten met een laag inkomen niet langer uit te sluiten van de eenmalige energietoeslag.

Uitspraak rechter

Aanleiding is een uitspraak van de rechtbank in Arnhem vrijdag. Die heeft bepaald dat de gemeente Nijmegen geen studenten mag uitsluiten van de eenmalige energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen. Vanuit andere gemeentes wordt inmiddels met argusogen gekeken naar deze gerechtelijke uitspraak. De kans bestaat namelijk dat uitwonende studenten in andere steden die geen energietoeslag krijgen, ook juridische stappen gaan ondernemen om een tegemoetkoming af te dwingen. De kans is groot dat ook zij gelijk zullen krijgen met de Arnhemse uitspraak in de hand.

Verworpen motie

Vlak voor het zomerreces sprong de SP in Hengelo al eens op de bres voor studenten met een zelfstandig huishouden en een laag inkomen. In de raadsvergadering van 13 juli diende de partij (samen met LokaalHengelo en GroenLinks) een motie in om de beleidsregels voor energietoeslag aan te passen, zodat studenten niet meer uitgesloten zouden worden van deze regeling. Het voorstel werd met 24 stemmen tegen en 11 stemmen voor verworpen. (Alleen SP, GroenLinks, ProHengelo, LokaalHengelo en Forum voor Democratie stemden voor)

SP-fractievoorzitter Hugo Koetsveld reageerde dit weekend meteen op de uitspraak van de rechtbank in Arnhem: "Het was al bekend dat juristen grote bedenkingen hadden bij het uitsluiten van zelfstandig wonende studenten met een laag inkomen voor het ontvangen van energietoeslag, enkel en alleen omdat ze student zijn. Het was daarom onbegrijpelijk dat de SP-motie die dit repareerde, geen meerderheid haalde."

Aanpassen regeling

De SP wil, zeker nu de rechter duidelijk heeft gemaakt dat deze situatie onrechtmatig is, dat ook Hengelo zo snel mogelijk studenten in aanmerking laat komen voor een energietoeslag van 800 euro. De partij vraagt daarom in een brief aan het college hoe het de uitspraak van de rechter duidt voor de Hengelose situatie. De SP-fractie doet het verzoek om zo snel mogelijk over te gaan tot verstrekking van de energietoeslag aan Hengelose studenten die aan de voorwaarden voldoen.

283174 studentenhuis
Lees ook
Mogelijk toch energietoeslag voor studenten in Enschede na uitspraak rechter
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.