Enschede

Wees gewaarschuwd, dit weekend gebeuren er merkwaardige dingen in Enschede...

Wie gedurende het weekeinde 's middags spontaan het snikhete centrum van Enschede bezoekt, zal hoogstwaarschijnlijk verbaasd staan te kijken. Het gebeurt immers niet elke dag dat je een dame ziet die op een stalen ros Nederlandse levensliederen zingt. Tijdens het weekend van 13 en 14 augustus is de stad gevuld met opvallende - muzikale - verschijningen. Zo is er een gigantische poppenman, een boogiewoogie bus en komen twee excentrieke vrouwen de boel letterlijk op stelten zetten.

2021 Enschede Muzikale weekenden Enschede Promotie foto door Kai Heinink 37
De Enschedese binnenstad wordt dit weekend gevuld met opvallende verschijningen © Enschede Promotie / Kai Heinink

Vier de Zomer

Als onderdeel van de Vier de Zomer campagne van Enschede Promotie, wordt er een muzikaal weekend georganiseerd in Enschede. Echter maken de gebruikelijkere gitaristen en volkszangers plaats voor excentriekere muzikanten en straatacts. Van 13.00 tot 18.00 kan je op zowel de zaterdag als de zondag een bont gezelschap verwachten in Enschede. In dit artikel worden de verschillende stukken gratis entertainment op een rijtje gezet.

Zaterdag

Het grote Oldenzaalse straat en podiumorkest: Stroat Ensemble, is nog één van de acts die binnen de perken van het normaal blijft. Ze hebben een groot repertoire en blinken onder meer uit in feestmuziek. Ook aanwezig zijn Stephan en Fiora; beoefenaars van 'acrocordion'. Acrocordian is letterlijk een mix van acrobatiek en accordeon, die door dit duo wordt verzorgd. Met succesvolle performances over het hele land bewijzen ze dat Afrikaanse dans prima samengaat met Europese accordeonmuziek.

Vier de Zomer Enschede Oude Markt Enschede Promotie door Kai Heinink
Het belooft een warm, droog, kleurrijk en muzikaal weekend te worden © Enschede Promotie / Kai Heinink

De act Compagnie with Balls is een blikvanger voor de mensen die in het centrum lopen. Een ballerina doet niet alleen een dans op een bal ongeveer zo groot is als zijzelf, maar doet dit ook naast een reuzenpop. De pop die door een inzittende aan de onderkant wordt voortbewogen danst complementair aan de ballerina, wat een mooi schouwspel oplevert.

Een andere artiest die het groots aanpakt is een bellenblazer, die op een zomerse dag als deze kan schitteren. Ze maakt reuzenbellen terwijl op de achtergrond mysterieuze klanken klinken. Kinderen die dit interessant vinden kunnen meedoen, waardoor het naast veel zeepbellen ook een stuk interactie oplevert.

Ook staan de ogen gericht op de roze geklede Margootje. Zij laat, naast haar 'kermispaardje' Missy, haar zangkunsten laat zien in de vorm van Hollandse levensliederen.

Steltkluut Pixabay
Op zondag komen er vreemde vogels op stelten naar Enschede, maar dan een stuk opvallender dan deze...

Zondag

Op zondag zijn er nog drie verschillende acts in de binnenstad waarvan twee het hogerop zoeken. Frantasica maakt namelijk straattheater waarbij stelten een hoofdrol spelen. Dit komt tot uiting in de vorm van twee grote menselijke vogels, die op lange steltpoten door het centrum lopen. Zij zijn niet de enige die weten hoe ze op stelten kunnen lopen, de Shopping Ladies gebruiken ze immers ook. Deze twee dames vallen al op door hun flamboyante kostuums, maar torenen ook nog eens boven de centrumgangers uit.

Tot slot is het de 'Boogiewoogiebus' die voor de muziek zorgt op de zondag. Eigenlijk kan je de kleine Volkswagen moeilijk een bus noemen, het busje kan immers niemand vervoeren. Maar het brengt wél een beeldschermpje met zich mee zodat mensen die zich muzikaal voelen deel kunnen nemen aan karaoke. Naar de huidige Top 40-muziek hoef je niet te zoeken, maar voor retro muziek uit onder meer het discotijdperk ben je bij dit wagentje op de juiste plek.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.