Sport
Voetbal
FC Twente
Video

FC Twente klaar voor eerste Europese ontmoeting: "Zijn favoriet"

Donderdagavond gaat het dan echt gebeuren voor FC Twente: na acht jaar speelt de ploeg weer een Europese wedstrijd. Op het programma staat de eerste ontmoeting in het tweeluik met het Servische Cukaricki. De Tukkers reisden woensdag af naar Belgrado waar 's avonds een training op het programma stond. Zo kon er meteen kennis worden gemaakt met de warme omstandigheden en met het veld in het stadion van Partizan Belgrado, waar het duel wordt gespeeld.

TRAINING FC TWENTE BEREIDT ZICH VOOR OP CUKARICKI STILL RTV OOST mp4
FC Twente trainde woensdagavond in het stadion van Partizan Belgrado waar de wedstrijd donderdag gespeeld wordt © Still RTV Oost

En dat roept herinneringen op voor hoofdtrainer Ron Jans. In 2006 speelde hij met FC Groningen tegen Partizan en ging met 4-2 onderuit in het stadion waar hij morgen met FC Twente aan het Europese avontuur begint. "Komt weer een klein traumaatje naar boven", zegt hij voor de camera van RTV Oost.

De favoriet

Al zal het donderdag een hele andere wedstrijd worden: niet in de minste plaats omdat dus niet Partizan de tegenstander is, maar het onbekendere Cukaricki. De derde club van Servië. Al heeft die ploeg voor FC Twente weinig geheimen meer. De technische staf bekeek zes wedstrijden, waarvan één duel live werd bekeken door assistent-trainer Adrie Bogers en video-analist Davey de Jonge.

Op basis daarvan vindt Jans zijn ploeg de favoriet. "FC Twente is voor hen wel de sterkste tegenstander die ik tot nu toe heb gezien. In de competitie waren wel aardige ploegen en Luxemburg (in de twee voorronde van de Conference League, red.) verweerde zich wel dapper, maar dit wordt nu wel anders. Dus ik ben ook wel heel nieuwsgierig naar hoe hoog hun niveau kan reiken."

Vijfhonderd Tukkers on tour

Ook is de oefenmeester benieuwd naar de ambiance donderdagavond, hij verwacht namelijk niet dat FC Twente een typisch 'heet Europees avondje' te wachten staat. "Er komen ongeveer twee à drieduizend toeschouwers, waarvan een kleine vijfhonderd uit Twente. Dus ik denk niet dat het zo'n Europese wedstrijd wordt met een vijandig publiek en dat soort dingen. Onze supporters moeten de sfeer maken en wij moeten de wedstrijd maken."

Sfeer van FC Twente-supporters

Ook Ricky van Wolfswinkel verwacht dat de FC Twente-supporters zich goed laten horen. "Wij hopen de sfeer op het veld te creëren, maar de verwachting is dat het ook vooral vanuit onze fans zal komen."

Lijkt het daardoor niet alsof er twee keer thuis wordt gespeeld? "Dat gevoel hebben we heel vaak wel. Zelfs in de oefenwedstrijden. Wedstrijden in de voorbereiding zijn niet altijd leuk om te spelen, maar dat heeft vaak met sfeer te maken. Als je dan ziet dat je tegen Schalke in een behoorlijk vol stadion speelt, dan maakt dat het heel serieus en wordt een sfeer gecreëerd waardoor wij ook beter kunnen presteren. Dat doen ze heel goed."

Meest ervaren speler

Door het ontbreken van Wout Brama is de aanvaller de meest ervaren speler in de selectie van de Tukkers als het gaat om Europese wedstrijden. Waar veel jongens morgenavond voor het eerst op het Europese podium staat, heeft hij de ervaring al van het reizen en het spelen in Europa. "Ik ben wel ervaren en je krijgt wel eens wat vraagjes hoe het gaat en hoe de trainingen zullen zijn. Het is even wat anders. Het is een bepaalde atmosfeer waar je in terecht komt, ook vandaag al", aldus Van Wolfswinkel.

FC TWENTE BEREIDT ZICH VOOR OP CUKARICKI STILL RTV OOST mp4
De selectie van FC Twente verkende woensdagavond alvast het stadion waar hun Europese avontuur start © Still RTV Oost

Terugkeer in Europa

Na acht jaar keert FC Twente terug in Europa en als het aan Jans ligt, dan is het verblijf in Europa niet van korte duur: "Dit is zo mooi, maar ik zie dit wel als een project om verder te komen. Het is zo mooi voor de club, maar ook voor de spelers. Om beter te worden moet je Europese wedstrijden spelen."

Banner samenwerking 1Twente en RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.