Hengelo

PVV Hengelo luidt noodklok over energiearmoede bij cliënten met bewindvoering

De PVV in Hengelo heeft aan de bel getrokken bij het college van B en W en heeft vragen gesteld over cliënten met een bewindvoerder die in ernstige financiële problemen komen door de torenhoge energieprijzen.

12844 gas
Veel mensen die hun energie-afrekening hebben gekregen, moeten fors bijbetalen en worden geconfronteerd met een hoger voorschotbedrag. Voor mensen die leven van een uitkering en vaak al een boodschappenbudget hebben van enkele tientjes per week, zijn de energie-kosten niet meer op te brengen. © 1Twente

Noodfonds kan niets doen

De PVV zegt zelf een voorbeeld te kennen van een vrouw die in de schuldsanering zit en die leeft van een bijstandsuitkering. "Zij heeft een zeer hoge energierekening ontvangen en moet 1700 euro bijbetalen," schrijft de PVV aan het college. "Haar termijnbedrag was 189 euro en is verhoogd naar 599 euro, maar dat past niet in haar budgetplan."

De jaarnota van de vrouw kan grotendeels betaald worden dankzij de toekenning van een eenmalige energietoeslag van ongeveer 1.300 euro. Dit bedrag krijgen huishoudens met een inkomen rond het sociaal minimum via de gemeenten van de Rijksoverheid. De vrouw komt niet in aanmerking voor extra compensatie. "Het noodfonds van de gemeente heeft aangegeven niets voor haar te kunnen doen."

'Vast niet de enige'

De PVV-fractie denkt dat het verhaal van de mevrouw en bewindvoerder niet op zichzelf staat. "Zij zullen niet de enige zijn die tegen deze grote financiële problemen aanlopen. Het kan niet zo zijn, dat we deze mensen letterlijk in de kou laten zitten."

In een brief aan het college vraagt de partij om opheldering over de grootte van de problematiek in Hengelo en of het college bereid is om te kijken naar een oplossing om mensen niet verder in de schulden te laten komen.

De PVV wil daarom zo spoedig mogelijk samen met de gemeenteraad en college in gesprek om de problematiek rond energiearmoede te bespreken. "Deze problemen vragen om een snelle reactie en oplossing," aldus de partij.

icon_main_info_white_glyph

Oproep energie-armoede

Bent u iemand die ernstig in de problemen komt door de hoge energieprijzen of kent u iemand? Komt u wellicht in aanmerking voor energiecompensatie door de rijksoverheid, maar heeft u nog steeds geen tegemoetkoming ontvangen? Heb je het gevoel dat je van het kastje naar de muur wordt gestuurd?

Zit je nét boven een inkomensgrens en kom je niet in aanmerking voor compensatie en red je het tot nu toe door creatieve oplossingen die je graag met anderen wilt delen of ben je ondernemer en kun je met moeite je zaak draaiende houden door die hoge afrekening van de energieleverancier?

1Twente doet de komende maanden onderzoek naar de omvang van energie-armoede in de Hengelose samenleving en wil verschillende verhalen ophalen. Wij kunnen het probleem niet direct oplossen, maar door zichtbaar te maken wat er speelt, kan dit mogelijk wel helpen.

Reageren?

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.