Hengelo

Bibliotheek Hengelo wil stoep toegankelijk houden en start actie tegen wildgroei fietsen

Bibliotheek Hengelo is een actie begonnen om te zorgen dat mensen voortaan hun fiets netjes in het rek plaatsen voor het gebouw. Een deel van de bezoekers doet dat ook, maar veel mensen parkeren hun tweewieler los op de stoep pal voor het raam en de deur, waardoor de hoofdingang slechter toegankelijk is voor ouderen, mindervaliden en mensen met een scootmobiel. Mensen fietsen daarnaast ook nog eens het trottoir op en dat zorgt voor onveilige situaties.

IMG 0831 fietsenactie bibliotheek hengelo
Bibliotheek Hengelo wil stoep toegankelijk houden en start actie tegen wildgroei fietsen © 1Twente

Gele kaart

Aan iedere ‘fout geparkeerde’ fiets wordt daarom een ‘gele kaart’ gehangen om de eigenaar hierop te wijzen. Parkeren van een fiets in het fietsenrek heeft overigens als bijkomend voordeel dat deze beter op slot én vastgezet kan worden met een tweede slot aan het rek en daardoor minder aantrekkelijk is voor fietsendieven. De Beursstraat is namelijk één van de hotspots in het centrum waar jaarlijks de meeste fietsen worden gestolen. Bibliotheek Hengelo meldde vorige week zelf nog dat er sprake is van een diefstalgolf en waarschuwde bezoekers hiervoor via social media.

Begrip

Op de kaartenactie van de bibliotheek wordt gemengd gereageerd door bezoekers. De één ziet het probleem niet. “Mijn fiets staat toch netjes aan de kant, mensen kunnen er nog prima langs.” Een ander toont wat meer begrip en ziet zelf ook een wildgroei van fietsen. “Ik heb er niet bij stil gestaan en zet eigenlijk automatisch mijn fiets voor het raam, maar zal er de volgende keer aan denken.”

Actie bibliotheek tegen overlast fietsen bert van der molen
Met een groot bord op de stoep wijst de bibliotheek op het parkeren van fietsen en het verbod om te fietsen op de stoep. © Bert van der Molen

Zware moederfiets

Een moeder komt met twee kleine kinderen de bibliotheek inlopen en zegt dat ze met haar zware moederfiets en kinderen de voorste stoep niet opkomt waar het fietsenrek staat. “Ik moet dus wel voor de deur parkeren.” Met twee kinderen is dat ook het meest veilig, omdat ze anders op het asfalt moet staan en daar rijden auto's. De vrouw vraagt zich af of er geen speciaal fietsenvak kan komen voor moederfietsen. Een medewerker van de bibliotheek zegt alle reacties van mensen te noteren. "Fijn dat u een reactie geeft, dit geef ik zeker door."

Extra fietsenstallingen

De vraag is of de ludieke actie van de bieb gaat helpen. Op druk bezochte dagen als woensdag en zaterdag is het fietsenrek in de Beursstraat bomvol, maar dat geldt ook voor andere populaire parkeerplekken in de stad, bijvoorbeeld voor de Hema dat ook nog eens 'shared space' is; voetgangers en fietsers maken er gebruik van dezelfde ruimte en bewegen langs elkaar heen.

De gemeente Hengelo ziet graag dat inwoners met de fiets naar de stad te komen en wil dat ook stimuleren. De komende jaren komen er daarom meer parkeervoorzieningen voor fietsers, waaronder een parkeerkelder op het nieuwe marktplein en een fietsenstalling op het Wetplein, het gebied rond de Lambertusbasiliek en achter de Hema. Na de sloop van de Lambertuspassage wordt dit gebied opnieuw ingericht.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.